Prati se situacija

U RS-u prekinuta nastava zbog obilnih padalina

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture navode da se u svim obrazovnim ustanovama prati situacija i odluke o nastavi će biti donesene vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnog osoblja.
Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 16:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je priopćeno iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture, nastava je obustavljena u tri osnovne škole u Čelincu, dok je u Srednjoškolskom centru u tom gradu nastava prekinuta zbog sigurnosti učenika prilikom dolaska i odlaska iz škole.

I u Kulašima kod Prnjavora je obustavljena nastava, jer je veći broj roditelja došao po svoju djecu zbog poplavljenih pristupnih puteva.

U Oštroj Luci nastava je skraćena na 30 minuta, a veći broj učenika nije došao u školu zbog poplavljenih lokalnih puteva. U toj školi se sutra nastava neće održati.

I u Prijedoru je u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ poplavljen suteren i nastoji se sanirati ispumpavanjem vode.

U Banjoj Luci je u osnovnoj školi u Bronzanom Majdanu došlo do prokišnjavanja krova, kao i u Karanovcu, dok se u područnom odjeljenju Pavlovac prati razina Crkvene koji prijeti izlijevanjem i u tom slučaju će nastava biti obustavljena.

Do prokišnjavanja krova je došlo u osnovnoj školi Šiprage, kod Kotor Varoši pa je isključena struja iz sigurnosnih razloga. Nastava u svim predškolskim ustanovama, kao i u ostalim osnovnim i srednjim školama izvodi se po planu.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture navode da se u svim obrazovnim ustanovama prati situacija i odluke o nastavi će biti donesene vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnog osoblja. 

U Goraždu zasad nema opasnosti od poplava, s obzirom na intenzitet padavina u ovom dijelu BiH, potvrdila je pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu Samira Drakovac.

Po njenim riječima, iako ne postoji razlog za zabrinutost, poduzete su mjere opreza.

''Najveća opasnost prijeti kada su u pitanju vodotoci druge kategorije. Kada je u pitanju Grad Goražde, možemo reći da je stanje na vodotoku prve kategorije, a to je rijeka Drina, redovno. Što se tiče korita rijeke Drine prilično je slobodno, tako da je u stanju da još uvijek primi velike količine padalina. Međutim, ono što svakako utiče na vodostaj rijeke Drine, a na šta mi neposredno ne možemo utjecati i determinira čitavu situaciju, to je hidroelektrana Mratinje u Crnoj Gori. Iskustvom ranijih godina smatramo da Ministarstvo sigurnosti BiH već ima redovne kontakte s Crnom Gorom i da ne bi trebalo da se dogode veća iznenađenja'', istakla je Drakovac.

Naglasila je da je došlo do porasta vodostaja u vodotocima druge kategorije.

''Možemo reći da su ti vodotoci ostvarili porast razine vode iako nemamo mjerne stanice, tako da ove padavine koje su najavljene dodatno će povećati količinu vode i u tom smislu mi upozoravamo građane da objekte ili drugu imovinu koja im se nalazi u blizini ovih vodotoka zbrinu, zaštite kako bi se zaštitili od eventualnih posljedica i šteta koje mogu nastati. Vodotoci druge kategorije na prostoru Grada Goražda su rijeka Ocka, Biocka, Podranjenski potok i Osanička rijeka. To su rijeke koje imaju bujični karakter i ukoliko bi se dogodile padaline većeg intenziteta one svakako mogu donijeti značajne štete i gubitke kada je u pitanju stanovništvo i njihova imovina'', kazala je pomoćnica gradonačelnika Grada Goražda.

Kopirati
Drag cursor here to close