Naredne godine

RS izbacuje papire - uvode digitalni identifikacijski dokument

U RS-u naredne godine digitalni identifikacijski dokument
Vijesti / Flash | 17. 10. 2018. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za informacijsko društvo Republike Srpske (RS) Srđan Rajčević očekuje da će sredinom naredne godine građani RS-a biti u mogućnosti da dobiju digitalni certifikat, koji će im omogućiti da brže i efikasnije obavljaju pravne poslove elektronskim putem.

Taj proces odvijat će se u fazama, a Rajčević je u izjavi Feni uoči panela na Tech Hosted by Lanaco konferenciji u Banjoj Luci na kojoj je govorio o E-governmentu, kvalificiranom elektronskom potpisu i njegovoj primjeni, podsjetio da je za uspostavu elektronske uprave neophodno da se digitaliziraju dokumenti u papirnoj formi.

Većina ministarstava, odnosno upravnih organizacija u RS je, kako kaže, završila prvu fazu prelaska s papirnih evidencija u digitalnu formu, a druga faza je omogućavanje pristupa tim registrima.

Prvo certifikacijsko tijelo

''Agencija za informacijsko društvo je obavila aktivnosti na uspostavljanju nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima. To će biti prvo kvalifikacijsko, certifikacijsko tijelo ne samo u RS, već i u Bosni i Hercegovini, koje će se baviti izdavanjem kvalificiranih digitalnih certifikata za sve pravne i fizičke osobe u RS'', pojasnio je Rajčević.

Naglasio je da će finalni rezultat biti izdavanje kvalificiranih digitalnih certifikata.

''Taj certifikat će se izdavati na tzv.smart kartici, a uz koji će građani biti u prilici da obavljaju sve poslove u elektronskom poslovnom i pravnom prometu, što znači da će moći da stupe u pravne poslove elektronskim putem, ali i da obavljaju sve poslove sa sistemom elektronske uprave, odnosno vlade'', naglasio je Rajčević.

U tom slučaju, bit će moguće, kaže, da građani obavljaju sve poslove iz svoje kuće, bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere u objektima za izdavanje, primjera radi, identifikacijskih obrazaca ili prilikom ostvarivanja drugih obaveza prema upravnih organima, odnosno tijekom zaključivanja određenih ugovora u elektronskom obliku.

''To u praksi znači da će dvije fizičke osobe, koje žele da stupe u ugovorni odnos, a nalaze se u različitim udaljenim gradovima, taj posao moći da urade on line, što je najveći benefit elektronskog poslovno-pravnog prometa, koji će se moći obavljati u RS, nakon što Agencija uspostavi operativno tijelo koje će nositi naziv – nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima'', rekao je direktor Agencije za informacijsko društvo RS-a.

Izbacit će se papiri

Već sada se može reći da će se primjenom elektronskog sustava obavljanja poslova doći do velikih ušteda.

''Izbacit će se papirna forma dokumenata, neće biti potrebe za nepotrebnim administrativnim procedurama na koje su naši građani do sada navikli'', rekao je Rajčević ističući da će sustav elektronske uprave biti transparentan, efikasan i brz.

U okviru trećeg dana Tech Hosted by Lanaco konferencije direktor sigurnosti u Alfatec grupi Tomislav Musić je govorio o PKI-u i kako se sigurno zaštititi.

Istaknuo je da se uvijek premalo ulaže u informatičku zaštitu.

''U IT sektor se ulaže malo, a 10 posto od tog iznosa ide na sigurnost'',rekao je Musić za Fenu, ukazujući da svijest o mogućim štetama, nažalost, nije na visokom nivou, iako su iznosi koje one uzrokuju veoma značajni.

Tech Hosted by Lanaco konferencija, koja traje do 19. oktobra, ima za cilj da vodeće domaće i svjetske lidere u IT industriji okupi na jednom mjestu, kako bi prezentirali svoje planove za budućnost i približili svoje usluge i proizvode krajnjim korisnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close