Granična policija BiH

U prosincu otkriveno 187 ilegalnih migranata

Najveći broj slučajeva otkriven je na području istočne Hercegovine, gdje su pripadnici Jedinice granične policije Trebinje u 23 slučaja otkrili 93 ilegalna migranta
Vijesti / Flash | 27. 12. 2017. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine od 1. do 26. prosinca u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 187 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Najveći broj slučajeva otkriven je na području istočne Hercegovine, gdje su pripadnici Jedinice granične policije Trebinje u 23 slučaja otkrili 93 ilegalna migranta koja su pokušala ući ili su u BiH ušli iz Crne Gore, izvijestila je Granična policija BiH.

Također, više od stotinu osoba spriječeno je da uđe u BiH angažiranjem policijskih službenika na samoj graničnoj liniji između dviju zemalja, izvan graničnih prijelaza, nakon čega su migranti odustajali od pokušaja prelaska granice.

Granična policija BiH / Ilegalni migranti otkriveni na području Trebinja

Postrojbi granične policije Trebinje u prosincu 2017. preusmjeren je dodatni broj službenika iz drugih organizacijskih postrojbi, kao i specijalistička oprema za nadzor granice.

Osim na području istočne Hercegovine, tijekom prosinca najveći broj ilegalnih prelazaka državne granice zabilježen je izvan graničnih prijelaza u zoni odgovornosti jedinica: Višegrad, Zvornik, Bijeljina, Gorica, Izačić i Neum.

Nekoliko skupina ilegalnih migranata otkriveno je na području Bileće (12., 13. i 17. prosinca), a 23. prosinca manje grupe otkrivene su na području Bijeljine, Zvornika, Bihaća i Višegrada. Ilegalni migranti predani su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

Evidentirani slučajevi ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracijskog rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritorij BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU.

Iz Granične policije BiH podsjećaju da je u 2017. godini u razdoblju od 1. siječnja do 26. prosinca 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice, otkriveno 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

U najvećem broju otkriveni su državljani: Pakistana (121), Alžira (121), Afganistana (84), Turske (64), Libije (55), Sirije (54), Maroka (42), Irana (26), Albanije (18), te 96 osoba s područja Kosova, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close