Neki na sudu, a neki će se tek pojaviti

U posljednjih 6 mjeseci 30 osoba palo zbog 'Kase'

Podsjećamo prije Hercegovine, pretresi ugostiteljskih objekata vršeni su u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Trnovu i na Palama.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2019. u 22:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Ilustracija

Nova akcija usmjerena protiv porezne utaje u BiH. Kasa 3 provedena na 14 lokacija u Mostaru, Čapljini i Čitluku. Uhićeno 11 osoba. Riječ je o trećoj akciji u posljednjih pola godine. Podsjećamo prije Hercegovine, pretresi ugostiteljskih objekata vršeni su u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Trnovu i na Palama.

Uhićeni u akciji Kasa 3 terete se da su počinili kazneno djelo porezna utaja u vezi s kaznenim djelima računarsko krivotvorenje i prevara.

"Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhićene osobe  bit će predana u nadležnost Tužiteljstava HNK na dalje postupanje", kazao je Luka Miladonović, glasnogovornik SIPA-e.

Nastavak je ovo ranijih akcija. Nakon akcije Kasa u Sarajevu pred sudom su se pojavili vlasnici eminentnih sarajevskih objekata Nedžad Rašidagić, Edin Vreto, Željko Ljubas, Nejra Ibrović i Šaćir Čedić, kao i Oleg Krautblat i Ines Juretić iz firme Inspirit koja im je prodavala poseban softwere "Gastro Inspirit". Na pitanja o imovinskom stanju, odgovarali su kako mjesečno zarađuju od 1.500 do 2.000 maraka. Sudski epilog još se čeka.

"Inače, u ovom predmetu istraga je u tijeku, a na prijedlog Tužiteljstava KS osumnjičenima su određene mjere zabrane. Točnije zabrana obavljanja posla i redovno javljanje nadležnoj policijskoj stanici", izjavila je Azra Bavčič, glasnogovornica Tužiteljstava KS. U Kasi 2 pripadnici SIPA-e po nalogu osnovnog Suda u Sokocu i Tužiteljstava Istočno Sarajevo u travnju ove godine uhitili su 7 osoba i pretresli objekte na Palama, Trnovo i Istočnom Novom Sarajevu. Uhićeni se brane sa slobode.

"Nakon završenog pretresa, sedam osoba s inicijalima P.O., Nj.C., S.K., M.K., D.P., Z.O. i Z.J. je ispitano u svojstvu osumnjičenih osoba u prisustvu branitelja. Sve osobe su tijekom ispitivanja, u prisustvu branitelja, priznala kaznena djela koja im se stavlja na teret, nakon kojeg je postupajući tužitelj odlučio da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za predlagače mjere pritvora i osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode", navodi se priopćenju Okružnog javnog tužiteljstva u Istočnom Sarajevu.

Tri pravosudne institucije u posljednjih 6 mjeseci uhitile su 30 osoba u različitim akcijama, zbog sumnje da su počinili kaznena djela utaja poreza i računarsko krivotvorenje. Neki od njih su pod mjerama zabrane, drugi se brane sa slobode, a treće tek očekuje pojavljivanje pred kantonalnim pravosudnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close