MiG-u 29 ili Su-27

U padu borbenog aviona kod Moskve poginuo pilot

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 09:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višenamjenski ruski borbeni avion pao je u Podmoskovlju, pri čemu je jedan pilot poginuo, javljaju ruski mediji, navodeći različite informacije o kom se avionu radi, odnosno je li riječ o MiG-u 29 ili Su-27.

Neimenovani izvor iz službe za izvanredne situacije izjavio je za agenciju RIA Novosti da je tijelo poginulog pilota pronađeno pored ostataka aviona MiG-29.

Dodao je i kako se ne zna je li u avionu bio jedan ili dva pilota te da se ta informacija sada utvrđuje, prenosi Al Jazeera.

Druge agencije javljaju da nije bilo eksplozije poslije pada aviona te se razmatraju dvije verzije razloga pada letjelice - pogreška pilota ili otkazivanje motora.

Iz drugih izvora se doznaje kako je riječ o avionu Su-27 pilotske grupe "Ruski vitezovi", a mediji navode da je avion bio na trenažnom letu.

Prethodno je javljeno kako su se nakon pada aviona piloti katapultirali i da je njihova sudbina neizvjesna.

"MiG-29 je pao u Podmoskovlju. Sudbina dva pilota je zasad neizvjesna, a na zemlji nema poginulih ili ranjenih", rekao je neimenovani izvor za ruske medije.

Agencija RIA prenosi kako za sada nema službene potvrde o padu aviona.

Rusija prizemljila čitavu flotu Su-27

Rusko vojno zrakoplovstvo je prizemljilo svoju čitavu flotu lovaca Su-27 nakon nesreće u Podmoskovlju, javile su ruske agencije.

Glavni zapovjednik ruskog vojnog zrakoplovstva Viktor Bondarev je naložio da se prizemlji čitava flota "Suhoja 27" dok se ne utvrdi uzrok pada lovca, prenosi Reuters.

Izvori iz ruskog zrakoplovstva su naveli da je pad aviona vjerovatno posljedica tehničkog kvara.

Procjenjuje se da ruska vojska posjeduje oko 300 aviona Su-27.

Avion koji je danas pao u Podmoskovlju je bio dio čuvene akrobatske pilotske grupe "Ruski vitezovi", koji su u prošlosti često sudjelovali u vojnim paradama na moskovskom Crvenom trgu.

Rusko Ministarstvo obrane je priopćilo da pilot Su-27, koji je u toj nesreći poginuo, nije imao vremena da se katapultira pošto je iskoristio posljednje sekunde koje su mu bile na raspolaganju da skrene avion dalje od naseljenog područja.

Avion se u vrijeme nesreće vraćao u zrakoplovnu bazu i nije nosio oružje niti municiju, navelo je Ministarstvo, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close