Pod Lupom

U osam općina zabilježeni slučajevi većeg broja prijava ili odjava birača

Vijesti / Flash | 02. 09. 2016. u 11:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija ''Pod lupom'' zabilježila je brojna kršenja izbornih propisa i pravila tijekom promatranja predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini koja je prezentirala danas na press konferenciji u Sarajevu. Upućen je i apel Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i istražnim organima da pokrenu postupke i sankcioniraju počinitelje.

Dugoročni promatrači Koalicije ''Pod lupom'' od 18. lipnja vrše monitoring predizbornog perioda putem sedam regionalnih ureda širom BiH i 41 dugoročnog promatrača na terenu. Prvi preliminarni izvještaj promatranja predizbornog perioda u BiH temelji se na analizi 950 izvještaja sa terena, a u fokusu promatranja su bili politički subjekti, izborna administracija, mediji, civilno društvo i građani, priopćeno je.

Politički subjekti

Najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od strane političkih subjekata odnose se na vršenje pritisaka na birače, kupovinu glasova, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organiziranje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti.

Vršenje pritiska na birače i kupovinu glasova Koalicija ''Pod lupom'' je zabilježila u 4 općine (Busovača, Šekovići, Sokolac i Velika Kladuša). Pritisci na birače i kupovina glasova predstavljaju najozbiljnije oblike kršenja izbornih pravila i krivično su djelo prema krivičnom zakonodavstvu BiH sa predviđenim sankcijama do čak 5 godina zatvora.

Trgovina mjestima u biračkim odborima zabilježena je u 11 općina u BiH (Foča FBiH, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Rogatica, Sokolac, Srbac, Teslić i Travnik).

''Podsjećamo da Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru. Upozoravali smo na ovaj problem, ponudili prijedlog rješenja u formi amandmana u parlamentarnu proceduru, međutim amandman nije podržan od strane izaslanika i poslanika'', rekao je direktor projekta Koalicije ''Pod lupom'' Dario Jovanović.

U skoro svim općinama primijećena je zloupotreba javnih resursa u vremenu prije službenog početka izborne kampanje koja se ogleda u značajnom intenziviranju infrastrukturnih radova (rekonstrukcija prometnica i ulica, lokalnih putova, stanogradnja, rekonstrukcija stambenih i drugih objekata) u jedinicama lokalne samouprave i kroz korištenje službenih i javnih prostorija u svrhe kampanje.

''Jedan od ključnih preduvjeta za održavanje slobodnih i poštenih izbora jeste jednaka „startna pozicija“ svih kandidata na izborima, što se kroz zloupotrebu javnih resursa u svrhe kampanje, najčešće od strane onih kandidata koji u izbornu utrku ulaze sa pozicije vlasti, bitno narušava'', istakao je Jovanović.

Iako Izbornim zakonom BiH nije dozvoljena promocija političkim subjektima unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, u 11 općina politički subjekti koristili su općinske/gradske i druge javne prostorije u svrhe promocije.

Koalicija je također zabilježila različite aktivnosti političkih subjekata koje se mogu protumačiti kao izborna kampanja u 41 općini/gradu. Najčešće se radi se o oglašavanju na društvenim mrežama, organiziranju proslava za birače, javnim tribinama, uređivanju javnih površina, dijeljenju letaka i sl.
Zabilježen je i određeni broj aktivnosti poput stranačkih konvencija, akademija, koje Zakonom nisu zabranjene jer se mogu smatrati redovnim aktivnostima političkih subjekata. Iz Koalicije su kazali da je simptomatično da se takve aktivnosti ne organiziraju u istim mjesecima godina koje nisu izborne, a koriste se za predstavljanje kandidata, te često imaju i visokopozicionirane stranačke goste koji su istovremeno vršitelji dužnosti izvršne i/ili zakonodavne vlasti.

Izborna administracija

Koalicija ''Pod lupom'' je ocijenila da je rad Središnjeg izbornog povjerenstva pozitivan u dijelu koji se odnosi na organizaciju izbora i provođenje aktivnosti predviđenih izbornim kalendarom, s obzirom da nisu zabilježene nepravilnosti u radu niti kršenja zakonskih odredbi i propisa. Međutim, iz Koalicije navode da ,,u velikom broju slučajeva nedostaje konkretna reakcija SIP BiH na uočene probleme, nedostatke i nepravilnosti u izbornom procesu, posebno u dijelu koji se odnosi na sankcioniranje prekršitelja'', rekao je Jovanović.

Dodao je da SIP također rijetko reagira po službenoj dužnosti, a izostaju i adekvatne sankcije od strane SIP-a za teža kršenja izbornog procesa, pogotovo kada su u pitanju navodi o trgovini mjestima u biračkim odborima.

Izražene sumnje ili prigovori vezani za ažurnost biračkog spiska zabilježeni su u 17 općina, sa informacijama da se u pojedinim općinama na biračkom popisu nalaze i umrle osobe.

''Ovo je posebno važno jer se u javnosti aktualizirao problem ažurnosti biračkih popisa, sa informacijama da se u pojedinim općinama na biračkom popisu nalaze i umrle osobe. S obzirom da u BiH imamo pasivnu registraciju birača kroz Središnji registar građana veoma je važno ispitati ove navode i otkloniti sve sumnje u ažurnost biračkih spiskova po općinama“, naglasio je projektni koordinator Koalicije ''Pod lupom''Mersad Avdić.

U ukupno 8 općina zabilježeni su slučajevi većeg broja prijava ili odjava birača. Ovo može predstavljati problem u manjim općinama i nagovijestiti pokušaj izbornog inženjeringa tj. utjecaja na rezultate izbora.

Koalicija je na press konferenciji dala osvrt i na izvještavanje medija tijekom predizbornog razdoblja, a kompletan Preliminarni izvještaj o promatranju predizbornog razdoblja u BiH se može preuzeti na web stranici Koalicije ''Pod lupom'' www.podlupom.org.

Sve primijećene nepravilnosti Koalicija ''Pod lupom''će dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i skrenuti pažnju da se pokrenu postupci provjere ovih informacija i sankcioniraju počinitelji tamo gdje je primjenjivo.

Koalicija nastavlja sa promatranjem predizbornog perioda, te obavještava javnost da od 2. rujna vrši monitoring medija i monitoring izborne kampanje, što je dodatna aktivnost Koalicije u ovoj godini. Koalicija također poziva građanke i građane da prijave uočene nepravilnosti tijekom izborne kampanje putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili na web stranici Koalicije www.podlupom.org, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close