Migracije životinja

U okolici Jablanice primijećen veći broj divljih svinja koje bježe od požara

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 10:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područje planine Čvrsnica kod Jablanice, koje već danima pustoši šumski požar, bilo je iznimno bogato populacijom divljači, a posljednjih dana lokalni lovci primijetili su velike migracije životinja koje bježe od vatre.

"Šumski požari po pravilu izazivaju velike životinjske migracije koje se prebacuju s ugroženog na sigurna područja. Mi smo posljednjih dana primijetili pojačano prisustvo divljih svinja u okolnim područjima, a sasvim sigurno i manja divljač traži zaklon", kazao je za Fenu predsjednik Lovačke organizacije "Tetrijeb" Jablanica Samir Palić.

Po njegovim riječima, požar će sigurno ostaviti velike posljedice na populaciju divljači na vatrom zahvaćenim područjima.

"Ova prirodna nesreća sigurno će ostaviti traga. Divljač će tražiti neku povoljniju i sigurniju lokaciju za život, a oporavak opožarenog područja sigurno će trajati duže vrijeme, godinu, dvije, tri, teško je sada dati neki precizniji podatak", dodao je Palić.

Općina Jablanica proglasila stanje prirodne nesreće izazvane šumskim požarima

Općina Jablanica donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane šumskim požarima, kazala je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Kako je istakla, zbog porasta temperature danas se očekuje i pojačanje požara kod Jablanice te su u skladu s potrebama na terenu uključena i dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Po njenim riječima, općinske službe Civilne zaštite Jablanica, Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, pripadnici šumarstva područja općine Jablanica, planinari, Gorska služba spašavanja sinoć su uspjeli zaustaviti širenje požara borove šume na Čvrsnici kod Jablanice.

- U blizini požarišta su formirana dva kampa iz kojih se od ranih jutarnjih sati djelovalo na požarnu liniju, što je znatno utjecalo na efikasniju kontrolu požarne teritorije Čvrsnice. I danas je osigurana pomoć Oružanih snaga, jer jedan helikopter prebacuje naprtnjače s vodom, što je znatno olakšalo i ubrzalo rad - kazala je Kovač.

Dodala je da su i jučer podršku pružile Oružane snage BiH s tri helikoptera, pri čemu se vršio transport ljudstva, opreme i vode.

Na Malom i Velikom Sljemenu je na gašenju požara oko 80 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close