Banja Luka

U NSRS-u usvojeni zaključci nakon burne rasprave o Programu reformi BiH

Parlament RS-a prihvata opredjeljenje iz "Programa reformi BiH" da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u.
Vijesti / Flash | 24. 12. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) smatra da dokument "Program reformi BiH" ni po čemu nije raniji tekst „Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnova za aktiviranje bilo kakvih procesa osim suradnje i partnerstva s NATO-om, tvrdi se u jednom od zaključaka vladajuće većine, koji su usvojeni tijekom posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Odbacuje se, kako se navodi, bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje tog dokumenta.

Parlament RS-a prihvata opredjeljenje iz "Programa reformi BiH" da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se, kako se tvrdi, prekida dosadašnji kontinuitet opredijeljenosti BiH za punopravno članstvo“.

Entitetski parlament smatra da je, kako se dodaje, "Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS, prenosi N1.

U zaključcima, za koje je su glasala 52 zastupnika, protiv su bila tri, a nije bilo suzdržanih, dodaje se da "Program reformi BiH“ opredjeljuje suradnju s NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu.

"Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu s ustavnim sustavom BiH, u kome RS ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine. U svakom eventualnom odlučivanju, predstavnici Srba iz RS-a moraju da uvaže stavove Narodne skupštine RS, i referendum naroda u RS-u, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa RS", stoji u zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP, Demosa, NDP-a i Ujedinjene Srpske.

Dodaje se i da Narodna skupština RS potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. listopada 2017. godine, podsjeća na obvezu svih organa i institucija RS, kao i svih predstavnika iz RS u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

"Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu", stoji u zaključcima.

Na kraju se zaključuje da NSRS podržava suradnju sa zemljama regije u ekonomskim oblastima i od značaja za europske integracije, kao i s organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

"Skupština sugerira organima i institucijama BiH da ostvare suradnju s drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena suradnja s NATO savezom", navedeno je u zaključcima vladajuće većine u RS-u, koji su usvojeni nakon višesatne veoma burne rasprave, tijekom koje nije manjkalo verbalnih i fizičkih sukoba.

Zasjedanje NSRS zatražio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je izabrano Vijeće ministara BiH, a u NATO štab u Bruxellesu upućen Program reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close