Nezadovoljni

U Neumu najavljeno osnivanje nove braniteljske udruge

Nezadovoljni radom postojeće braniteljske udruge, dio branitelja u Neumu, najavio je osnivanje nove udruge.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Dragovoljci Domovinskog rata koji su bili nazočni na sjednici Inicijativnog odbora

''Mi branitelji sa područja općine Neum primorani smo nažalost poduzeti aktivnosti oko osnivanja nove Udruge ratnih veterana i dragovoljaca, te smo se sukladno tome kroz Inicijativni odbor organizirali kako bi osnovali novu Udrugu'', navodi se u dopisu koji potpisuje Miro Jogunica i koji je došao na redakcijsku mail adresu.

U dopisu se navodi kako ''Udruga koja trenutno postoji, ne ispunjava zadaće zbog kojih je osnovana, a najbolji primjer njezina nerada je činjenica da već dvije godine nije održana Skupština Udruge''.

Dodaju kako se ne podnosi financijsko izvješće o utrošku sredstava, pozivanju sa Sabor samo branitelja ''za koje je Predsjednik mogao biti siguran da će za njega glasovati'', ističu kako su nezadovoljni i što vlast u općini čini stranka Demokratska fronta … Radi ovih i još mnogih drugih problema, najavili su osnivanje nove braniteljske udruge.

''Na Inicijativnom odboru odlučili smo kako se moramo zauzimati za socijalnu i pravnu zaštitu branitelja HVO-a i članova njihovih obitelji; zatim, za aktivno sudjelovanje u svim oblicima društvenog života, promicati nacionalne, povijesne, kulturne, gospodarske i druge vrijednosti; obilježavati blagdane, spomendane, obljetnice i druge značajne datume iz Domovinskog rata''.

''Surađivati ćemo sa drugim sličnim udrugama, sa hrvatskim iseljeničkim organizacijama, prikupljati audio, video, foto i sličnu dokumentaciju o Domovinskom ratu, provoditi humanitarne i druge djelatnosti u skladu sa propisima, te čuvati uspomene na poginule branitelje, odnosno suborce i brinuti se za njihove obitelji, pogotovo one koji se nalaze u teškoj materijalno-financijskoj situaciji''.

''Mi ćemo nakon ovog Inicijalnog odbora, u što skorijem roku sazvati utemeljiteljsku Skupštinu na koju ćemo pozvati sve istinske branitelje osim onih koji su okaljali svoj obraz, te bi štetili ugledu Udruge, tako da članovi naše Udruge neće moći biti: ratni profiteri i dezerteri, bivši aktivni djelatnici JNA, kao i oni koji su vršili agresiju na hrvatski narod kako u BiH, tako i u RH''.

''Na utemeljiteljskoj Skupštini donijeti ćemo osnivački akt, izabrati predsjednika i potpredsjednike, te upravljačke organe Udruge, a potom i registrirati novu braniteljsku udrugu kod nadležnog Ministarstva, te napokon krenuti u ostvarenje ciljeva koje smo zacrtali'', navodi se u dopisu.

Kopirati
Drag cursor here to close