HVO

U nedjelju 26-ta obljetnica zaustavljanja tenkova u Pologu

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 10:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 26. obljetnice zaustavljanja tenkova u Pologu iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruge organizatora otpora HVO u BiH uputili su čestitke svim sudionicima hrvatskog otpora u Pologu.

''Dan 7. svibnja 1991. godine, mi, hrvatski domoljubi, slavimo kao dan početka organiziranog otpora velikosrpskoj agresiji, dan kada se hrvatski narod, goloruk i nenaoružan, suprotstavio mnogobrojnijem i nadmoćnijem velikosrpskom agresoru koji je imao u planu blokirati zapadnu i južnu Hercegovinu te stvoriti preduvjete za uvođenje snaga JNA iz pravca Banja Luka - Donji Vakuf - Kupres - Mrkonjić Grad - Drvar - Livno u cilju nastavka daljnjih borbenih djelovanja, presijecanja Dalmacije na tri dijela te pokretanja realizacije tzv. plana ''RAM'', navodi se u priopćenju za javnost iz gore navedenih udruga.

Dalje se u priopćenju navodi kako je ''JNA nakon ''krvavog Uskrsa'' na Plitvicama, 7. svibnja 1991. skinula sve maske bratstva i jedinstva i AVNOJ-evske Jugoslavije''.  ''Svakome je postalo jasno kako je JNA u funkciji velikosrpskih nacionalnih interesa koja područje Bosne i Hercegovine planira iskoristiti kao prostor preko kojeg će se izvoditi borbene i logističke aktivnosti za vojnu okupaciju Republike Hrvatske, ali i okupaciju prostora na kojima stoljećima žive Hrvati Bosne i Hercegovine'', navodi se u priopćenju.

Svi Hrvati iz Hercegovine koji su 7. svibnja 1991. stali pred JNA tenkove pokazali su izuzetnu nacionalnu svijest, hrabrost i spremnost na žrtvu u obrani svojih stoljetnih ognjišta i svih drugih hrvatskih nacionalnih interesa, pokazujući jasno kako su svjesni da se bez žrtve i oružane borbe neće moći obraniti od velikosrpske agresije, što se i obistinilo u godinama koje su nastupile nakon toga.

Na kraju priopćenja iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR-HB Mostar i Udruge organizatora otpora HVO u BiH nadaju se ''kako će ovaj datum biti velikim slovima upisan u hrvatsku povijest kako bi budući naraštaji hrvatskog naroda iz njega crpile vrijednosti za iskušenja koja će imati u budućnosti''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close