Ljevica

U Mostaru zasjedao Glavni odbor SDP-a BiH

Vijesti / Flash | 26. 11. 2016. u 10:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor SDP-a BiH u Mostaru je danas održao svečanu sjednicu u povodu Dana državnosti BiH nakon čega je uslijedila 7. redovita radna sjednica toga odbora.

''Na radnoj sjednici imat ćemo sveobuhvatnu analizu izbornih rezultata na osnovu koje ćemo odrediti daljnje korake u unutarstranačkom organiziranju'', izjavio je prije početka sjednice za Fenu predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović.

On je kazao kako je SDP na proteklim izborima ostvario dosta dobre rezultate, istaknuvši kako tu ima još posla do ostvarenja krajnjeg cilja stranke, a to je da 2018. godine bude stranka broj jedan i da formira vlast.

''Zadovoljni smo rezultatima, povećali smo broj glasova i načelničkih pozicija. Međutim, istovremeno ima nekih sredina u kojima je načelnička pozicija izmakla za svega nekoliko glasova'', kazao je Magazinović.

Naglasio je kako je za SDP jako važan nastavak aktivnosti na objedinjavanju i zajedničkom djelovanju ljevice u BiH.

''SDP u taj projekt ulazi otvorenog srca, vrlo iskreno i sa čestitim namjerama, a dosadašnja atmosfera u komunikaciji s drugim političkim strankama daje nam za pravo da prognoziramo da će to biti jedan vrlo značajan politički projekt koji će zaživjeti do izbora 2018. godine'', kazao je Magazinović.

Svečana sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, povodom Dana državnosti BiH, održana je danas u Mostaru, gdje je ponovno skrenuta pažnja na agoniju grada u kojem se institucije države, njen Ustav i temeljna ustavna prava građana najdrastičnije krše i osporavaju, navodi se u priopćenju ove stranke.

SDP BiH stanovništvu Mostara i južnog dijela BiH daje punu podršku u nastojanjima za zaštitom vlastitog dostojanstva i osiguranjem temeljnih ljudskih prava, poput prava na glas i izbor vlasti u skladu sa demokratskim principima.

Govoreći o Danu državnosti BiH, Magazinović je istaknuo kako je to izuzetno značajan dan te kako je SDP politička stranka koja baštini tekovine ZAVNOBiH-a i iz tog razloga je, u odnosnu na druge političke stranke, za SDP još važnije da ovaj datum dobije svoje zasluženo mjesto.

''Nažalost ovo nije praznik koji se na jednak način proslavlja u svim dijelovima zemlje i nije praznik kojeg svi doživljavaju na jednak način. Mi ćemo se truditi jednom umjerenom politikom, politikom zajedništva da u godinama koje slijede obilježavanje dana ZAVNOBiH-a bude zajednički praznik svih ljudi u BiH'', kazao je Magazinović.

Iako se vladajuće nacionalističke stranke javno formalno zalažu za antifašističke, a samim tim i europske principe i vrijednosti, veličanje fašizma kroz imenovanja škola, ulica, mostova i drugih javnih objekata i institucija po ratnim zločincima, bilo iz posljednjeg ili iz Drugog svjetskog rata, jasno demantira te navodne patriote, europejce i antifašiste.

Glavni odbor Bakira Izetbegovića pita je li licemjerno polagati vijence na spomenike palim antifašistima, dok, u isto vrijeme, SDA imenuje školu prema deklariranom fašisti Mustafi Busuladžiću.

Nedavnu odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o suspenziji kandidata sa liste Inciijativa za Stolac, SDP BiH smatra preuranjenom i krajnje dvojbenom, na što ukazuje i činjenica da su članovi SIP-a BiH bili podijeljenjih stavova i pri glasanju u vezi sa navedenim činom. SDP BiH poziva sve organe, uključujući SIP BiH, Tužiteljstvo HNŽ i BiH da postupaju, prije svega, u skladu sa zakonima BiH, te da ne podliježu političkim uticajima u svome djelovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close