U hotelu Mepas

U Mostaru Sastanak Partnerske komisije A5

Vijesti / Flash | 09. 12. 2015. u 14:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak će biti domaćin sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (The US - Adriatic Charter - A5) na nivou ministara vanjskih poslova koji će u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Američko-jadranskom poveljom biti održan u četvrtak, 10. prosinca 2015. godine u hotelu ''Mepas'' u Mostaru.

Sastanak Partnerske komisije A5 i prvu sesiju na temu ''Trenutno stanje odnosa u regiji i izgledi za daljnje euroatlantske integracije zemalja Američko-jadranske povelje'' uvodnim obraćanjem će otvoriti ministar Crnadak. Za medije će biti omogućeno snimanje početka sastanka (9.30 sati - salon ''Princess'').

Početak druge sesije, na temu ''Najnoviji sigurnosni izazovi, jačanje regionalne suradnje i doprinos operacijama podrške miru'', predviđen je za 11 sati, nakon čega će u 12.45 sati (salon ''Queen'') biti održana konferencija za medije na kojoj će se predstavnicima sedme sile obratiti ministar Crnadak i šefovi izaslanstava zemalja članica A5.

Američko-jadransku povelju potpisali su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije, te tadašnji državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država 3. svibnja 2003. godine u Tirani. Bosna i Hercegovina je pristupila u punopravno članstvo Povelje 2008. godine i od tada aktivno sudjeluje u ovom regionalnom forumu.

Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD.

Poveljom je osnovana Partnerska komisija koja postavlja političke smjernice za međusobnu suradnju. Partnerska komisija se sastaje jednom do dva puta godišnje na nivou ministara vanjskih poslova ili njihovih pomoćnika.

Kopirati
Drag cursor here to close