2. lakojurišna bojna Vojne policije HVO-a Livno

U Mostaru obilježena 28. obljetnica pogibije osmorice pripadnika Vojne policije HVO-a Livno

Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih udruga, pripadnici udruga specijalne i vojne policije te obitelji, prijatelji i suborci poginulih mladića.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2021. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod Gradske vijećnice Mostar, danas su u podne vijence položili i svijeće zapalili predstavnici braniteljskih udruga, pripadnici udruga specijalne i vojne policije te obitelji, prijatelji i suborci poginulih mladića.

''Ovo je za nas sveto mjesto, mjesto zaliveno krvlju naših branitelja, naše mladosti. Od tada je ovaj dan, nama zavjetni dan, i ovaj čin ovdje, iskazivanje dužnog poštovanja njima braniteljima, naša je dužnost i obveza. Danas je 28 obljetnica od kako su njih osmorica mladića, pripadnika ll lakojurišne bojne HVO-a Livno na ovome prostoru, koji je bio i crta bojišnice, život svoj položili, braneći naš životni prostor i ugrađujući se u slobodu budućih pokoljenja'', kazao je fra. Luka Marić.
 
Živote su položili :
1. Zdravko Grgić Jozin, rođen 1960. godine
2. Luka Jozić Brankov, rođen 1974. godine
3. Zdenko Krešo Marijanov, rođen 1967. godine
4. Dario Kuprešanin Zvonimirov, rođen 1974. godine
5. Milan Mikulić Jurin, rođen 1965. godine
6. Dalibor Perković Jozin, rođen 1963. godine
7. Stipo Topić Perin, rođen 1971. godine
8. Tomislav Vidović Jozin, rođen 1974. godine
Navik on živi 'ki zgine pošteno i neka im je vječna slava i hvala.

Sveta misa za poginule branitelje služena je u Crkvi Svete Barbare na Rudniku.

Po završetku rata, na mjestu pogibije postavljen je drveni križ, koji je godinama svjedočio i pokazivao mjesto na kojem je 17. rujna 1993. život izgubilo osam mladih pripadnika 2. lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a Livno.

Kasnije je postavljeno spomen obilježje u obliku stećka, djelo akademskog kipara Andreja Gvozdena, na kojem su uklesana imena poginulih branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close