Polaganjem cvijeća

U Mostaru obilježen Dan neovisnosti BiH

Vijesti / Flash | 01. 03. 2017. u 13:04 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Šehitluci te svečani prijamom, danas je u Mostaru obilježen 1. ožujak - Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

U znak sjećanja na poginule pripadnike Armije RBiH, cvijeće su položili brojni građani Mostara, među ostalima, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago koji su bili ujedno bili domaćini svečanog prijama u zgradi federalnih institucija u Mostaru.

"Ovo je jedan od navažnijih datuma u povijesti BiH, dan kada je ponovno objavljena njezina neovisnost i sloboda, te dan kada su utvrđene njezine međunarodno priznate granice", izjavio je novinarima predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić.

Poručio je kako bi današnji dan trebali obilježavati svi građani BiH.



Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Šerif Špago naglasio je kako je današnji dan najznačajniji, ne samo u novijoj povijesti, već u cijeloj povijesti BiH.

"Nažalost, ni nakon 25 godina od ovog datuma, neke politike i njihovi sljedbenici dovode u pitanje državu BiH, kao i održani referendum", kazao je Špago, dodavši kako se današnji dan u BiH obilježava u teškim političkim uvjetima.

"Umjesto da se svi okrenemo zajedničkom radu na razvoju BiH, neke politike, na žalost, uporno vrše pritisak da BiH ne bi funkcionirala kao država. Međutim, mislim da će takvim politikama vrlo brzo doći kraj jer građani BiH ne mogu više čekati političare koji imaju retroaktivne ideje. Građanima su potrebni poslovi i pristojni uvjeti života", poručio je Špago.

Dana 29. veljače i 1. ožujka 1992. u BiH je provedeno izjašnjavanje građana o pitanju 'Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?'.



Na referendumu je sudjelovalo više od 64 posto upisanih birača, a njih više od 99 posto dalo je potvrdni odgovor na postavljeno pitanje.

Referendum je raspisan na temelju preporuka Badinterova povjerenstva, arbitražnog tijela tadašnje međunarodne konferencije o SFRJ i bio je preduvjet međunarodnog priznanja samostalnosti BiH.

Izjašnjavanje građana u prilog samostalnosti BiH odmah je izazvalo reakciju Srpske demokratske stranke (SDS), koja je već 2. ožujka na sarajevske ulice izvela paravojne postrojbe i blokirala grad.

Unatoč tome, republički parlament je 6. ožujka proglasio rezultate referenduma, a 6. travnja BiH je kao neovisnu državu priznala tadašnja Europska zajednica.

Prvi ožujka je slijedom tih činjenica proglašen praznikom koji se obilježava kao Dan neovisnosti BiH, no i danas je to slučaj samo u Federaciji BiH, dok ga u Republici Srpskoj odlučno odbijaju prihvatiti.

Kopirati
Drag cursor here to close