2. prosinac

U Mostaru obilježen dan borbe za ukidanje ropstva

Diljem svijeta trenutačno živi najmanje 40,3 milijuna modernih robova. Moderno ropstvo je, inače, pojam koji podrazumijeva trgovinu ljudima, seksualnim uslugama, prisilan rad, prisilan brak i druge oblike eksploatacije.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 14:07 Bljesak.info
Mostar: Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruge 'Žena Bosne i Hercegovine' i 'Novi put', u okviru 16 dana aktivizma, u Mostaru obilježavaju Međunarodni dan borbe za ukidanje ropstva.

Ovaj dan obilježava se kao podsjećanje na 2. prosinac 1949. godine kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena Konvencija o suzbijanju trgovine ljudima i eksploataciji prostitucije drugih lica.

Prema posljednjim podacima, diljem svijeta trenutačno živi najmanje 40,3 milijuna modernih robova. Moderno ropstvo je, inače, pojam koji podrazumijeva trgovinu ljudima, seksualnim uslugama, prisilan rad, prisilan brak i druge oblike eksploatacije, navodi BHRT.

Iz Mostara je danas upućena jasna poruka da se ovaj dan mora obilježavati, da se mora znati za problem modernog ropstva i raditi na njegovom sprečavanju.

Predrasuda je da moderno ropstvo postoji samo u nerazvijenim zemljama. Prema podacima organizacije ''Walk Free'' samo u Sjedinjenim Američkim Državama trenutačno se nalazi oko 400 tisuća modernih robova.

Kopirati
Drag cursor here to close