Mostarski ovisnici

U Mostaru između 700 i 1.000 patoloških kockara

Vijesti / Flash | 03. 01. 2014. u 07:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se Mostar pretvara u leglo ovisnika o kocki, pokazuju i procjene Kluba liječenih ovisnika ''Dr. Vladimir Hudolin'', prema kojima u gradu na Neretvi živi između 700 i 1.000 patoloških kockara!

Dnevni avaz piše kako su među njima evidentirani i bivši ugledni liječnici, inženjeri, ali i dječaci od samo 15 godina.

Klub liječenih ovisnika o kocki u Mostaru formiran je 2010. godine, a u njemu rade uposlenici Centra za mentalno zdravlje mostarskog Doma zdravlja. Oni se, kako su nam kazali, s ovisnicima kojima treba pomoć sastaju svakog petka u 19 sati u franjevačkoj crkvi, s obzirom na to da im Gradska uprava, iako su tražili, nije ustupila drugi prostor.

Psiholog Marko Romić, jedan od voditelja Kluba u kojem se trenutno ''odvikava'' l7 ovisnika, kaže da su mu roditelji dovodili dječaka od 16 godina koji se može svrstati u patološke ovisnike s obzirom na to da je prokockao obiteljski  novac i zlato te je zbog toga počinio i neke krađe.

- Bila je tu i 70-godišnja žena koja je cijelu godinu prokockavala mirovinu. Tu su i mladići od 20 godina, ali i 50-godišnjaci – rekao je Romić za Dnevni avaz.

Mostarski ovisnici, ističe, najviše kockaju na ruletu, poker-aparatima, kladionicama i intenet kladionicama. Sve su njihove priče, dodaje Romić, teške, ali i slične.

- Većinom su počeli kockanjem na bezazlen način, tj. u srednjoj školi, kada su na kocku trošili marku koju bi im roditelji davali za sendvič. Kasnije je to postajale ozbiljnije pa su neki ostali bez obitelji, kuće, imovine i posla, a svi odreda izgubili su društveni ugled i status - ističe Romić.

Upozorava da su procjene o ovolikom broju kockara u Mostaru alarmantne te da bi društvo i država hitno trebali reagirati kako bi se tome stalo ukraj. U izradi je federalni zakon o igrama na sreću, ali, nažalost, on se uglavnom bavi zaštitom države i vlasnika kladionica, a ne pojedinca i obitelji, koji su prvi stradalnici.

- Država bi morala prepoznati pokušaje kakav je naš te pomoći kako bismo osposobili i educirali što više osoblja. Nasreću, imamo dobru suradnju s ljudima iz Hrvatske koji su vodeći stručnjaci u regiji u ovoj oblasti - kaže Romić za Dnevni avaz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close