Izbori u RH

U Mostaru glasovanje još traje, u RH i ostatku BiH birališta su zatvorena

Vijesti / Flash | 11. 09. 2016. u 17:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Birališta na području Bosne i Hercegovine za prijevremene parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj, otvorena jutros u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci zatvorena su u 19 sati, a glasovanje u Mostaru još traje za glasače koji su se u 19 sati zatekli na glasačkom mjestu, a u međuvremenu nisu stigli ostvariti svoje glasačko pravo.

Pogledajte rezultate izlaznih anketa.

Kako je za Fenu kazao prvi tajnik Ambasade R Hrvatske u BiH Pero Bilušić, izborni proces za novi saziv Hrvatskog sabora protekao je u najboljem redu, bez ijednog incidenta u BiH.

Za glasovanje na 34 glasačka mjesta, koliko ih je jutros u sedam sati otvoreno na području BiH, aktivno se registriralo 34.848 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u BiH.

Radi se o hrvatskim državljanima s pravom glasuje koji su osobno zatražili aktivno registriranje, ili je to učinjeno po automatizmu, na temelju činjenice da imaju hrvatsku osobnu iskaznicu s adresom u BiH.

Za glasovanje na području BiH u Mostaru je jutros otvoreno 20 biračkih mjesta, u Sarajevu osam, Tuzli četiri i u Banjoj Luci dva.

Ovo su deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja nezavisnosti. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Deset mjeseci nakon zadnjih parlamentarnih izbora, glasači će odlučiti ko će imati većinu u hrvatskom Saboru, a time i dobiti priliku da formira Vladu R Hrvatske u novom sazivu.

Kako mediji prenose, Državno izborno povjerenstvo R Hrvatske će prve nepotpune izborne rezultate objaviti u nedjelju u ponoć, a tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici.

Kopirati
Drag cursor here to close