Bosna i Hercegovina

U Mostaru brojnim aktivnostima počelo obilježavanje Dana neovisnosti

Povodom Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru su danas upriličene brojne aktivnosti.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2019. u 17:05 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz obilježja Bosne i Hercegovine i intoniranje himne na Univerzitetu "Džemal Bijedić" održana je svečana akademija povodom Dana neovisnosti koja je okupila srednjoškolce i studente. 

Obrativši se nazočnima u ime domaćina, direktor Druge gimnazije Mostar Ćamil Tabaković je kazao kako je Dan neovisnosti veliki dan za sve građane Bosne i Hercegovine, a to se, kako tvrdi, prilikom priprema vidjelo među svim sudionicama, od najmlađeg do najstarijega.

Stoga je poručio kako je jačanje svijesti mladih ljudi o značaju neovisnosti svoje domovine i njezinog očuvanja te jačanja jedinstva među njima najbolji put za bolje sutra.

Foto: Bljesak.info / Svečana akademija povodom Dana neovisnosti

Ministar znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović ističe da je Dan neovisnosti najbitniji dan u državi Bosni i Hercegovini.

Tijekom dana, kako ministar naglašava, u Mostaru su organizirane i brojne druge aktivnosti koje svjedoče da su mladu čuvari budućnosti i državnosti Bosne i Hercegovine.

"Osnovnoškolci i srednjoškolci su na Španjolskom trgu organizirali šetnju kroz grad Mostar. Također je skoro 500 učenika otišlo na Forticu da daju počast našoj zastavi , također su djeca izašla i na Kulu hercega Stjepan u Blagaju", podsjeća ministar Hadžović.

Uz sve to, kako naglašava, aktivnosti u mostarskom Centru za kulturu uz dodjelu nagrada za najljepše literarne radove o domovini te aktivnosti na Univerzitetu i brojnim školama u gradu na Neretvi su neke od aktivnosti koje jamče da će Bosna i Hercegovine i dalje biti suverena, cjelovita i neovisna.

Foto: Bljesak.info / Svečana akademija povodom Dana neovisnosti

"Zovem našu djecu čuvarima budućnosti Bosne i Hercegovine i mislim da je taj naziv adekvatan, jer dok god budu djeca znala što je država Bosna i Hercegovine dotle će i ostati takva", pojasnio je Hadžović za Anadolu Agency (AA).

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Serif Špago ističe kako je ovo najbolji način da mladi nastave svjetla tradicije, oni koji su za neovisnu državu BiH davali svoje živote.

"Treba napomenuti da je Dan neovisnosti jedan od najvažnijih dana u povijesti Bosne i Hercegovine, jer su tada krenule aktivnosti da BiH nastavlja samostalan put ka zajednici europskih država. Nažalost, nakon proglašenja Dana neovisnosti krenula je brutalna agresija, ali pripadnici Armije BiH su uspjeli obraniti državu i omogućili da ova omladina danas živi u slobodi i da može u miru i slobodi nastaviti izgradnju ove države", kazao je Špago za AA.

U sklopu aktivnosti obilježavanja Dana neovisnosti BiH upriličeno je i polaganje cvijeća na Šehitlucima za šehide koji su dali živote za slobodnu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close