Tko je srušio let MH17?

U malezijskom zrakoplovu poginuo Joep Lange, vodeći stručnjak za AIDS

Vijesti / Flash | 18. 07. 2014. u 07:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među putnicima malezijskoga zrakoplova srušenog iznad Ukrajine bio je i utjecajni nizozemski znanstvenik i stručnjak za AIDS Joep Lange, a zajedno s njim na 20. Međunarodnu konferenciju o AIDS-a putovali su i brojni drugi znanstvenici koji su se nalazili u istom avionu, izvijestio je u petak Langeov australski kolega David Cooper.

Lange, profesor na Akademskom medicinskom centru Sveučilišta u Amsterdamu i bivši predsjednik Međunarodne udruge za liječenje AIDS-a, proveo je više od 30 godina u istraživanju i borbi protiv širenja HIV-a i suzbijanja ove neizlječive bolesti, a bio je poznat po zagovaranju što jeftinijeg pristupa liječenju u siromašnim zemljama.

Prvi je potaknuo rad na razvoju prve pristupačne kombinacije terapije u liječenju HIV-a i korištenja jednostavnih antiretroviralnih lijekova u sprečavanju prijenosa HIV-a s majki na njihovu novorođenčad u siromašnim zemljama.

"Joep je bio potpuno posvećen liječenju AIDS-a i brizi za oboljele u Aziji i Africi", kazao je profesor na Institutu Kirby pri Sveučilištu New South Wales David Cooper koji je tijesno surađivao s Langeom na jednom projektu o liječenju HIV-a u Bangkoku.

Australska ministrica vanjskih poslova kazala je da su brojni znanstvenici u zrakoplovu Malaysia Airlinesa na letu MH17 putovali na 20. Međunarodni konferenciju o AIDS-u u Melbourne koja bi trebala početi u nedjelju.

Fairfax Media prenosi da ih je zrakoplovu bilo oko stotinu.

Malezijski putnički zrakoplov, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se jučer u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom, a nitko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.

Predstavnici Malaysia Airlinesa izvijestili su na konferenciji za novinare da je nekoliko sati uoči leta više avioprijevoznika, 15 od 16 zrakoplovnih tvrtki, koristilo istu putanju kao srušeni Malaysia Airlines, te da pilot nije u zadnji trenutak primio upute da promijeni pravac leta.

Zrakoplov Boeing 777, koji se srušio u zaraćenoj regiji Ukrajine, nije imao tehničkih problema, rečeno je na konferenciji za novinare.

Također je rečeno da piloti nisu iz kokpita upućivali nikakve pozive u pomoć neposredno prije nesreće.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Glen Thomas, koji je trebao sudjelovati u radu Konferencije o AIDS-u u Melbourneu, među poginulim je putnicima malezijskog zrakoplova koji je u četvrtak srušen nad Ukrajinom, izjavio je u petak dužnosnik službe za odnose s javnošću te organizacije Gregory Hartl.

"U dubokoj boli obavještavamo vas da je u nesreći malezijskog zrakoplova nad Ukrajinom život izgubio jedan od naših kolega, Glenn Thomas, koji je putovao na Međunarodnu konferenciju o AIDS-u u Melbourneu", stoji u priopćenju UN-a iz Ženeve.

Glen Thomas bivši je zaposlenik BBC-a i bavio se pitanjima "javnoga zdravstva". Bio je cijenjen među kolegama i novinarima akreditiranim pri UN-u. Hartl je dodao da među putnicima nije bilo drugih zaposlenika UN-a. 

Među 298 putnika srušenog malezijskog zrakoplova bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj europskih poslova malezijskog avioprijevoznika.

Identitet 20 putnika još nije poznat jer su bili u tranzitu.
Kopirati
Drag cursor here to close