Vodostaj Une

U Kozarskoj Dubici na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne obrane od poplava.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: Fena / Kozarska Dubica

Na području općine Kozarska Dubica od jutros su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava zbog vodostaja rijeke Une od 449 centimetara, a očekuje se da će razina porasti još najmanje 10 centimetara, priopćeno je iz općinske Civilne zaštite.

Una se izlila u nebranjenom području, preko glavne prometnice u Špilji, pa je potpuno obustavljen promet na dionici magistralnog puta Kostajnica-Kozarska Dubica, piše Srna.

Una je u svom gornjem tijeku počela stagnirati, navedeno je u priopćenju.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne obrane od poplava.

S proglašenjem izvanrednih mjera obrane od poplava na području općine, u toku su pojačane aktivnosti nadležnih službi u vezi praćenja situacije i osiguranja kritičnih mjesta.

Vodostaj Save i Drine znatno je porastao u Semberiji, gdje je u protekla 24 sata palo 16,7 litara kiše po metru kvadratnom, priopćeno je iz Gradske uprave Bijeljine.

Vodostaj Save jutros u 6.00 sati na vodomjernoj stanici Jamena iznosio je 863 centimetra i u protekla 24 sata porastao je za 1,54 metra.

Na vodomjernoj stanici Rača u 7.00 sati visina vodostaja iznosila je 469 centimetra i ima rast od 1,12 metara u protekla 24 sata, a redovna odbrana od poplava u Semberiji uvodi se kada vodostaj Save u Rači 650 centimetara.

Vodostaj Drine je u 6.00 sati na vodomjernoj stanici Radalj iznosio 245 centimetra i porastao je 53 centimetra u protekla 24 časa.

Redovna obrana od poplava rijeke Drine na području Semberije uvodi se kada vodostaj na vodomjernoj stanici Radalj dostigne kotu od 450 centimetara.

Protok Drine na Hidroelektrani "Zvornik" jutros je iznosio je 752 metra kubna u sekundi, a procjenjuje se da opasnost od izlijevanja u priobalju prijeti pri dvostruko većem protoku.

Padavine su dodatno utjecale i na porast vodostaja manjih rijeka na području grada, ali je tijekom noći došlo do slabljenja, a jutros i prestanka kišnih padavina i postupnog opadanja vodostaja manjih rijeka.

U gradskoj službi Civilne zaštite navode da nema opasnosti od ugrožavanja stambenih objekata.

Služba Civilne zaštite nastavlja sa intenzivnim praćenjem stanja, a sve nadležne javne službe i privredna društva i dalje su u punoj pripravnosti, s obzirom na znatan porast vodostaja Save i Drine.

Kopirati
Drag cursor here to close