Amandmani

U Izvješću o napretku apeliraju na održavanje izbora u Mostaru

Vijesti / Flash | 31. 01. 2017. u 18:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjem Odboru za vanjske poslove u Europskom parlamentu usvojeno je Izvješće o izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. U usvojenom Izvješću naglašeno je da Bosna i Hercegovina mora postići odgovarajuće institucionalne uvjete ako želi biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Hrvatske zastupnice europske pučke stranke Željana Zovko, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Marijana Petir uložile su amandmane koji su konačno uključeni i usvojeni kao kompromisni u konačno izvješće Odbora. Naglašena je potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uvjeta koji bi Bosna i Hercegovina trebala ispuniti na svom putu ka članstvu u EU.

U amandmanima je izraženo i žaljenje da nakon više od šest godina građani Mostara još uvijek nemaju mogućnost upotrijebiti svoje demokratsko pravo i izabrati svoje lokalne predstavnike. Europarlamentarci pozvali su na brzu implementaciju presuda Ustavnog suda koje se odnose na izmjene i dopune izbornog zakona i Statuta grada Mostara.

Snažno su osudili i neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom lokalnih izbora u Stocu te su pozvali vlasti da što prije riješe situaciju poštujući vladavinu zakona. Pozvali su i na poduzimanje daljnjih koraka kako bi se zajamčila sloboda medija, medijski pluralizam i osiguralo emitiranje na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

„Uspjeh ove rezolucije nije ničiji poraz nego samo realan pristup trajnim rješenjima za pomirenje i suživot svih naroda u europskoj Bosni i Hercegovini. Ključno je postići kompromis u novom izbornom zakonu koji će poštivati europske principe federalizma i decentralizacije te legitimnu zastupljenost svih njezinih konstitutivnih naroda i građana kako bi Bosna i Hercegovina bila prava europska država“, naglasila je zastupnica Željana Zovko.

Usvojeno Izvješće veliki je uspjeh Europske pučke stranke (EPP) na čelu s izvjestiteljem Cristianom Dan Predom priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close