Mirko Šarović

''U interesu je javnosti da ovo Vijeće ministara ode''

Govorio je i o pojedinačnom radu ministarstava, te rekao da ima kvaliteta ali i nekvaliteta.
Vijesti / Flash | 14. 01. 2021. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDS-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović govorio je za emisiju televizije N1 Novi dan gdje je iznio svoje mišljenje u vezi s traženjem smjene ovog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Mislim da su primjedbe na Vijeće ministara išle sa svih strana, a ima niz stvari zbog kojih ih optužuju da su slabo radili – i od opozicije i pozicije“, istaknuo je Šarović.

''Prije svega vidimo da nema budžeta i neće ga biti u skoro vrijeme. Oni su nas kritizirali kad proračun nije bio gotov u studenom, prosincu a sad vidimo da je to neka perspektiva za proljeće, što je velika šteta. Usto nema reformskih zakona. Oni su proslijedili Parlamentarnoj skupštini četiri ili pet zakona, od toga većina su izmjene i dopune koje su stajale u dva, tri člana. Opozicija je podnijela 35, 40 zakonskih prijedloga. Nema nove reformske agende; o tome se govorilo da će se raspravljati tijekom 2020. Nema odgovora na pandemiju, a BiH je najugroženija s najviše smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika. Nema odgovora na podršku u privredi, nema ni važnih zakona. Uostalom, oni se bave samo kadriranjem i to im ide neuspješno. Nema programske kohezije. Sasvim je normalno da se poteglo pitanje izglasavanja nepovjerenja. Nisam bio od onih koji je mislio da je to gotova stvar, bez obzira na to što je SDA apstinirala i nije podržala opoziv. Oni su unutar te većine i bili su kritičniji od nas i onda se pitate zašto je to. Smatrao sam da je dobro što se pokrenula inicijativa, ali da nije spremna za takvo nešto. Treba više priprema, više ruku unutar većine. Vjerujem da ovu priču nismo završili i da će ona doći brzo na red, ali volio bih da dođe kada sve bude pripremljeno jer je u interesu javnosti da ovaj Savjet ministara ode. Ima ministarstava koja rade, ali generalno je loše. Pretpostavljam da će neraspoloženje u toj mjeri da naraste da će biti neminovno da ovo Vijeće ministara ode“, naglasio je Šarović gostujući na N1.

Govorio je i o pojedinačnom radu ministarstava, te rekao da ima kvaliteta ali i nekvaliteta.

“Ima ministara koji imaju prvo zaposlenje u životu; neću ih imenovati, ali želim da kažem da ima i kvaliteta. S druge strane u nekim ministarstvima ima ljudi koji u više mandata u kontinuitetu rade profesionalno svoj dio posla, ali nisu dio ove politike, ne utiču na ukupnu sliku i rezultat Savjeta ministara. Na primjer ministar financija radi profesionalno svoj dio posla i ne odnosi se na njega sve ovo što sam rekao. Sada imate Savjet ministara u kome prema Parlamentu šaljete jedan prijedlog zakona svaka tri mjeseca, a prošli saziv koji je kritiziran od istih, je svake sedmice slao prosječno četiri ili pet zakonskih rješenja i vidite da je u pitanju nerad“, komentirao je.

Govoreći o osobnoj odgovornosti rekao je da Vijeće ministara nije isto što entitetske vlade. “U Vijeću ministara zavisi od svakog ministra jer ministarstva imaju veća ovlaštenja nego što imaju ministarstva u RS ili FBIH, tako da lični angažman, vizija, sposobnost u Vijeće ministara može da dođe do izražaja. Jedan pojedinac može da bude sjajan i u takvom sazivu Savjeta ministara“, kazao je Šarović za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close