Izvješće

U Sarajevu i Mostaru pritvorenicima nametnut neprikladan i restriktivan režim

Izvještaj, zasnovan na nalazima CPT-a tijekom posjete zemlji u srpnju 2019. i objavljen zajedno s odgovorom vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2021. u 09:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor Vijeća Europe za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), u izvještaju objavljenom danas, poziva vlasti Bosne i Hercegovine da poduzmu rigoroznije mjere kako bi se riješio problem policijskog zlostavljanja.

Optužbe za udaranje i šamaranje

Izvještaj, zasnovan na nalazima CPT-a tijekom posjete zemlji u srpnju 2019. i objavljen zajedno s odgovorom vlasti, opisuje brojne navode o fizičkom i psihičkom zlostavljanju, čija bi težina, po mišljenju CPT-a, mogla predstavljati mučenje (npr. falaka, silovanje palicom, lažno pogubljenje pištoljem) od strane službenika za provođenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni kriminalci optužili su policajce da su ih udarali nogama i rukama, da su ih šamarali i udarali policijskim palicama, bejzbol palicama, drvenim pločicama i električnim kablovima, s namjerom da ih prisile na priznanje kriminalnog djela. U izvještaju se napominje da je u Republici Srpskoj primljeno manje navoda o policijskom zlostavljanju nego u 2012. i 2015. godini.

Izvještaj poziva na rigorozne mjere za promoviranje promjene kulture ophođenja u kantonalnoj policiji Sarajeva i Hercegovačko-neretvanskoj policiji, te policiji FBiH. Ovo, između ostalog, zahtijeva usvajanje mjera kao što su suvremene metode istrage zločina i sustav audio i video snimanja policijskih razgovora, kao i garancija da su zdravstveni pregledi osumnjičenih za kaznena djela u policijskom pritvoru temeljiti i pouzdani.

Štoviše, u izvještaju je utvrđeno da istrage o navodnom zlostavljanju policije nisu efikasne, jer se ne provode trenutno niti temeljito, a istražno tijelo se ne može smatrati nepristranim i neovisnim.

Što se tiče efikasnosti zaštitnih mjera protiv policijskog zlostavljanja, CPT je još jednom otkrio da policijski službenici otvoreno zanemaruju pravo na osiguravanje pristupa odvjetniku i da osiguravanje pristupa liječniku nije efikasno van hitne pomoći.

U Sarajevu i Mostaru neprikladan i restriktivan režim

U zatvorima u Sarajevu i Mostaru, CPT je ponovo otkrio neprikladan i restriktivan režim koji je nametnut pritvorenicima (tj. osobama koje su bile zatvorene više od 23 sata dnevno u svojim ćelijama, a ženama su omogućili samo pristup vanjskim objektima i tuševima). Nadalje, zdravstvena zaštita i njeni propisi bili su loši, a službeno osoblje za zadržavanje nastavilo je pribjegavati neformalnoj upotrebi sredstava sputavanja i discipline za kažnjavanje zatvorenika.

Nasuprot tome, u KPZ Banja Luka CPT je našao poboljšanu atmosferu između osoblja i zatvorenika u odnosu na prethodne posjete.

Izvještaj pozdravlja otvaranje Specijalne bolnice za forenzičku psihijatriju u Sokocu i traži pojašnjenje u pogledu smještaja forenzičkih psihijatrijskih pacijenata iz različitih dijelova zemlje u ovu ustanovu. Što se tiče susjedne građanske psihijatrijske bolnice u Sokocu (Specijalna bolnica za psihijatriju), CPT preporučuje da se poduzmu koraci za stabilizaciju njene financijske situacije.

Također, CPT donosi niz preporuka za obje ustanove kako bi se unaprijedili skučeni i bezlični odjeli za pacijente, povećali kadrovski resursi i ponudile psiho-socijalne rehabilitacijske aktivnosti te ojačalo praktično djelovanje zakonskih mjera zaštite koje prate pristanak na liječenje zatraženo od pacijenata u obje psihijatrijske ustanove.

Što se tiče Doma za socijalnu skrb Stolac, izvještaj daje nekoliko preporuka za poboljšanje uvjeta njege i života, ali još jednom apelira na vlasti da uspostave jasan i sveobuhvatan pravni okvir koji regulira prisilno smještanje i boravak korisnika u domovima socijalne zaštite.

U svom odgovoru, vlasti Bosne i Hercegovine pružaju detaljne informacije, posebno u vezi s koracima koje je nekoliko policijskih agencija poduzelo za postavljanje soba za razgovore opremljenih audio i video zapisom, kao i za obuku inspektora za zločine o istražnim razgovorima. Što se tiče zatvora, pružaju se informacije o mjerama koje su poduzete, između ostalog, radi poboljšanja materijalnih uvjeta i režima i jačanja osoblja. Slično, poduzeti su koraci za renoviranje prostorija i povećanje broja zaposlenih u Domu za socijalni rad Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close