Posušje, Mostar

U Hercegovini uspješno izveden jedan od najsloženijih deminerskih zadataka

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 14:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri deminerska tima Federalne uprave civilne zaštite završili su razminiranje regionalne prometnice R-851 Konjsko – Karamanovi klanci – Gornja Drežnica koja se nalazi na tromeđi između Jablanice, Posušja i Mostara.

U razdoblju od prosinca 2016. do svibnja 2017. očišćena je ukupna površina od 67.964 metara četvornih sumnjive površine, a na zadatku je pronađeno 11 mina, i to: sedam PT mina TMM-1, tri PP mine PMR-Čapljinka i PP mina MRUD, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Prije početka izvođenja deminerskih operacija osigurani su uvjeti za eventualnu medicinsku evakuaciju ranjenih uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH zbog kopnene udaljenosti do bolnice u Mostaru.

Uređeni su heliodromi na dvije lokacije, kao i helidrom za slijetanje helikoptera na objektu Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. Osim toga, izvršena je dodatna obuka deminerskog osoblja u pogledu upoznavanja s postupcima i procedurama u slučaju aktiviranja i korištenja helikopterskog transporta ozlijeđenih deminera.

Po potrebi su u ovoj operacije deminiranja bili uključeni i mašinski tim za uklanjanje ruševina (Plant tim) s oklopnim bagerom radi uklanjanja obrušenog kamenja na stazi puta, kao i za skidanje površinskog sloja kojeg su demineri prethodno pregledali.

Radovi na tom deminerskom radilištu izvedeni su manualnom metodom (metal detektor-pipalica) i to iz oba pravca trase puta.

Na akciji razminiranja bili su angažirani deminerski timovi "Mostar B", "Livno B", Deminerski tim za tehničko izviđanje i "Sarajevo B".

S obzirom na sve specifičnosti tog deminerskog zadatka, kao što su: položaj (uski, trakasti, dugačak zadatak), udaljenost od magistralne prometnice M-17 Sarajevo-Mostar (oko 16 km) i do najbliže bolnice, te prisutnost protupješadijskih i protutenkovskih mina i činjenicu da je 1995. godine vojnik SFOR-a vozilom aktivirao protutenkovsku minu pri čemu je stradao, ovo je bio jedan od najsloženijih deminerskih zadataka na području Federacije BiH.

Čišćenjem lokacije, koja je predana na korištenje krajnjem korisniku - Gradu Mostaru, uspostavljena je komunikacija s mjestima Rakitno i Posušje, i dalje prema Republici Hrvatskoj, kao i prema turističkoj destinaciji na Blidinju, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close