Sigurnost

U Europi ove godine prijavljeno 60 napada na novinare

Ove godine prijavljena su i 23 slučaja zadržavanja i zatvaranja novinara, dok su aktivna i dva slučaja nekažnjivosti zločina.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Europi je ove godine prijavljeno 60 napada na novinare i 80 slučajeva zlostavljanja i zastrašivanja, podaci su Platforme za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara Vijeća Europe.

Ove godine prijavljena su i 23 slučaja zadržavanja i zatvaranja novinara, dok su aktivna i dva slučaja nekažnjivosti zločina.

"Osim toga, registrirano je i 60 drugih djela koji utiču na stvaranje 'rashlađujućeg efekta' na medijske slobode u Europi", priopćeno je iz Vijeća Europe povodom 2. studenog - Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

Regionalna platforma "Sigurni novinari" (Safe Journalists) izvještava o 204 različita slučaja napada na novinare u BiH od 2014. godine.

Zaštita novinara i drugih medijskih aktera i dalje predstavlja vrh liste prioriteta Vijeća Europe, koji zbog toga provodi aktivnosti u svim državama članicama da osigura da novinari mogu ispunjavati svoju ulogu čuvara demokracije bez uplitanja i straha.

Vijeće ministara Vijeća Europe usvojio je u travnju 2016. godine preporuku o zaštiti i sigurnosti novinara i drugih medijskih aktera, koja naglašava potrebu za pravovremenim kaznenim gonjenjem počinitelja zločina nad novinarima.

Ured Vijeća Europe u Sarajevu ostaje posvećena promovisanju zaštite novinara i slobode izražavanja i medija u BiH kroz različite aktivnosti koje imaju za cilj da pruže podršku institucijama u konstantnoj primjeni standarda i principa zaštite ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close