Osam hospitaliziranih

U Distriktu tri nova pozitivna slučaja na koronavirus

Ukupan broj oboljelih na području Distrikta sada je 16, a hospitalizirano je osam osoba.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 17:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Odjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da su jutros registrirane tri nove osobe s područja Distrikta koje su pozitivne na koronavirus.

Ukupan broj oboljelih na području Distrikta sada je 16, a hospitalizirano je osam osoba, kazao je Pezerović na konferenciji za novinare.

Hospitalizirane osobe nalaze se na plućnom odjeljenju brčanske bolnica, a jedna od njih je na respiratoru, priopćeno je iz Tajništva Vlade distrikta.

''Jedan pacijent je na respiratoru, dva imaju tešku kliničku sliku, a stanje za pet pacijenata trenutno je stabilno. Ima i mlađih pacijenata, ali uglavnom se radi o onima koji su imali pridružena oboljenja i obično se radi o bolestima srca. Pored svega mi možemo reći da je još uvijek stanje pod kontrolom'', izjavio je direktor JZU Zdravstveni centar Brčko Nihad Šibonjić.

Po njegovim riječima, nitko od 750 zaposlenika brčanskog zdravstvenog sustava nije covid-pozitivan.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić kazala je da se polako povećava broj klastera i broj ljudi za koje nije sigurno odakle infekcija točno dolazi.

''Zato je jako bitno da građani smanje kontakte kako bi imali prekid infekcije. Trenutno istražujemo jesu li dvije novozaražene osobe došle iz bolnice Dedinje s infekcijom ili je u međuvremenu ostvaren neki kontakt. Treći zaraženi je policijski službenik koji je bio na terenu i tu se, također, ispituju kontakti kako bi saznali je li virus došao iz nama poznatih klastera ili nekog novog'',  poručila je Nikolić.

Ona je ponovila da se u brčanskom zdravstvu neće ići na masovnije testiranje, već će biti testirane osobe koje ispunjavaju određene kriterije.

''Svi prvi kontakti moraju ići pod zdravstveni nadzor i u slučaju pojave bilo kojeg simptoma moraju biti testirani. Što se tiče prvih kontakata koji su na prvim linijama, dakle zdravstveni radnici, policija i inspektorat, oni izlaze iz ovih uobičajenih definicija i njih moramo češće testirati kako nam se ne bi dogodila da oni u zdravstveni sistem unesu infekciju ili da zarazu unesu među svoje zaposlene'', dodala ja.

Kopirati
Drag cursor here to close