Stanje obrane

Voda prijeti kućama u općinama Olovo i Zvornik

''Pripadnici civilne zaštite nalaze se na teren i vrše se intenzivne radnje na obrani od poplava u tom dijelu'', ističe Aličić.
Vijesti / Flash | 22. 06. 2020. u 18:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usljed povećanog vodostaja zbog kišnih padalina te zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Stupčanice, na dijelu općine Olovo proglašeno je stanje odbrane od poplava, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

''To je prvi nivo na kojem se upozorava građanstvo da se vrše pripreme za zaštitu od poplava. Stupčanica prijeti da se izlije iz korita te poplavi nekoliko kuća u naseljima Olovske Luke i Karagino polje. Pripadnici civilne zaštite nalaze se na teren i vrše se intenzivne radnje na obrani od poplava u tom dijelu'', ističe Aličić.

Napominje da se radi o području općine Olovo koje gravitira prema Kladnju u Tuzlanskom kantonu.

Ostale rijeke na području ZDK-a, ističe Aličić, nalaze se u svom koritu, a trenutno blagi porast vodostaja bilježi samo Krivaja.

''Mjerenja vodostaja Usore, koja je rasla negdje do 14 sati, u zadnja dva sata pokazuju opadanje vodostaja za po dva centimetra. Slična je situacija i sa rijekom Bosnom na sjeveru ZDK-a, odnosno na ušću Usore u Bosnu'', kaže Aličić.

U Zvorniku poplavljene ceste i dvorišta

Na području grada Zvornika obilne padaline uzrokovale su velike probleme. Poplavljene su ceste, dvorišta, voda je ušla u poslovne objekte, a prijeti i kućama.

Kako je kazao gradonačelnik Zoran Stevanović, najteža situacija je u mjesnim zajednicama Čelopek, Karakaj i Ulice gdje je voda iz kanalskih mreža poplavila dvorišta i prijeti da uđe u kuće.

Do izlijevanja bujičnih tokova na području Zvornika došlo je i na lokalnom putu u mjestu Šetići gdje je prekinut promet zbog izlijevanja Šetićke rijeke. U mjesnoj zajednici Pađine izlila se Vreljanska rijeka na lokalni put, a poplavljeni su i usjevi. U Đulićima i Grbavcima rijeka Sapna je poplavila imanja, ali trenutno kuće nisu ugrožene.

"Korito rijeke Drine je stabilno i prema informacijama nadležnih trenutno nema opasnosti od plavljenja naselja. Iz zvorničke Civilne zaštite apeliraju na građane da se ne približavaju riječnim koritima i da poduzmu sve mjere i radnje u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara od mogućih bujičnih poplava", navodi se u saopćenju. Poplavljena su i poljoprivredna zemljišta. Iz lokalnog judo kluba "Sikolovi" kazali su kako je voda ušla u objekt. Svi treninzi su otkazani, a uposlenici i članovi se bore da spase što veći dio opreme.

Pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice su od jutros na terenu i prate situaciju, a angažirana je i mehanizacija poduzeća Zvornik putevi, Keso promet i Pantić promet, prenosi N1.

Video: ijeka Drinjača u Kušlatu
Kopirati
Drag cursor here to close