Formiranje komisije

U čijim rukama završava oružje iz Federacije BiH?

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da bi podržali osnivanje zajedničke komisije koja bi se bavila kontrolom oružja.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2018. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U koje svrhe i u čijim rukama završava oružje iz čak 13 tvornica namjenske proizvodnje oružja iz Federacije BiH javnosti i nije baš najjasnije.

Formiranje zajedničke komisije entitetskih vlada koja bi se pozabavila tim pitanjem, moguće je rješenje smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik. Guranjem ovog problema pod tepih, kaže, neće doprinijeti ionako uzavreloj situaciji.

''Ona sigurno neće nestati arogancijom koju pokazuju Bošnjaci nedolaskom na sjednice. Al’ te sjednice više nisu ni važne. Ovdje je važno da li ima skrivenog oružja ili nema. Očigledno da ga ima. I to treba da bude zaustavljeno'', izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da bi podržali osnivanje zajedničke komisije koja bi se bavila kontrolom oružja. Međutim, u izvozu oružja islamskim republikama ministar Mektić ne vidi ništa neobično, usprkos tome, kako mnogi sumnjaju, većina završava u rukama islamskih ekstremista, piše ATVBL.com.

''Ne možemo mi sad odrediti kome treba, kome ne treba. Onaj kome treba kupuje. To vam je kao da odete u supermarket. Pa što sad, kome ćemo izvoziti mi? Izvoze i Amerikanci, Rusi…svi izvoze dole, zato jer dole postoji potreba'', kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Da nema potrebe za novim komisijama, iz Sarajeva se pravdaju postojanjem SIPA-e i OBA-e. Političari iz Srpske, međutim i nemaju previše povjerenja u ove institucije.

''Sigurnosni sektor na nivou BiH je samo pod kontrolom jedne političke stranke, a to je stranka SDA i Bakira Izetbegovića. Mi danas nemamo parlamentarni nadzor nad sigurnosno-obavještajnim agencijama. Mi imamo niz problema u funkcioniranju zajedničkih institucija sigurnosnog karaktera'', rekao je Staša Košarac, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nedavne Izetbegovićeve ratnohušačke poruke da će proizvoditi oružje za ''ne daj Bože'' uzburkale su domaću javnost. To što se u 21. stoljeću opet zvecka oružjem i to na prostoru na kojem i malo grublja poruka može da zapali plamen rata, u Federaciji ne vide ništa sporno.

Kopirati
Drag cursor here to close