Nikad teže

U bolnicama u SBK nema više slobodnih respiratora, niti kreveta

''Trenutno na području naše županije imamo ukupan broj aktivnih 458 osoba, imamo 141 osobu hospitaliziranu'', govori Аnto Матić, ministar zdravlja i socijalne politike SBK.
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bolnicama u Srednjobosanskom kantonu više nema slobodnih kreveta, a ni respiratora za pacijente s teškom kliničkom slikom. Epidemiološka situacija nikada nije bila teža.

Željka Matković, glavna sestra Covid odjela Bolnice za plućne bolesti u Travniku jedna je od oko 2400 radnika u Srednjobosanskom kantonu, koja se svaki dan pomaže pacijentima i bori se s trećim i najgorim valom pandemije koronavirusa.

“Sad ovaj treći val je stvarno užasan, svaki drugi pacijent je na terapiji kisika, to je strašno jer sve je više ljudi i mi osjećamo strah, i to mlađih ljudi”, govori.

U svim bolnicama u Srednjobosanskom kantonu više nema slobodnih respiratora, niti kreveta.

Еmir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti, Travnik objašnjava: ''Dakle, danas u bolnici svi kapaciteti praktično su popunjeni. Ono što nas dodatno zabrinjava što ove druge dvije bolnice na koje se naslanjamo praktično su zauzetih respiratora''.

''Trenutno na području naše županije imamo ukupan broj aktivnih 458 osoba, imamo 141 osobu hospitaliziranu'', govori Аnto Матić, ministar zdravlja i socijalne politike SBK.

Trenutno naravno situacija je poprilično kritična, kao i u svim ostalim kantonima. Bolnički kapaciteti su poprilično opterećeni. Kantonalna Vlada je pooštrila mjere, pa je od ponedjeljka zabrana kretanja građana od 21 sat, a učenici srednjih škola su na online nastavi.

Nevzdin Buzađija, direktor Mješovite srednje tehničke škole, Travnik govornik: ''Znači nije to prevelik broj zaraženih učenika i nastavnika da bi se prekinuo nastavni proces. Da učenici steknu određena znanja koja će im nedostajati zbog ovog upravo reduciranog programa''.

Mjere će, kažu nadležni, biti dodatno pooštrene ako se ovaj tempo širenja virusa nastavi, a liječnicima dotad ostaje samo apelirati na savjest građana.

Еmir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti, Travnik govori: ''Da se što manje krećemo, da koristimo mjere zaštite maske, rukavice, smanjimo svaki kontakt s drugim osobama i da pokušamo ovih ključnih dvije, tri sedmice da preživimo.

Kopirati
Drag cursor here to close