Komplikacije

U Bijeljini dramatično, sve više mladih s teškim simptomima Covid-19

Hospitalizirano je 39 pacijenata i svi zahtijevaju podršku kisika, a iz bolnice stižu dramatična upozorenja.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2020. u 19:51 Bljesak.info
Epidemiološka situacija u Bijeljini je sve komplikovanija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemiološka situacija u Bijeljini je sve kompliciranija. Sve je više teških slučajeva, a kapacitet Covid bolnice, unatoč proširenju, ubrzano se popunjava. Stručnjaci apeliraju na poštovanje mjera i ističu da će se zdravstveni sustav u ovom gradu srušiti, ako ovakva dinamika povećanja broja zaraženih bude nastavljena.

Epidemiološka situacija u Bijeljini je pred kolapsom, a ovaj grad i danas je prvi po broju zaraženih u Republici Srpskoj. Hospitalizirano je 39 pacijenata i svi zahtijevaju podršku kisika, a iz bolnice stižu dramatična upozorenja.

“Svaki dan imate ljude koji imaju teške obostrane pneumonije i bukvalno dišu ležeći na stomaku. U jednom momentu, bez obzira na kapacitete koje smo proširili, mi nećemo imati mogućnost odgovora, kompletan naš sustav će se srušiti”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Kapaciteti Covid bolnice su prošireni, ali liječnici se nadaju da do popunjavanja kapaciteta neće doći, jer nemaju dovoljan broj zdravstvenih radnika.

“Zatvorili smo lijevu stranu internog nove bolnice, koju smo fizički mogli zatvoriti i otvoriti drugi ulaz, protupožarni. Taj trenutni kapacitet je 14 soba po dva kreveta s tim što se u neke može ubaciti i treći, nadam se da nam neće trebati ni dio toga”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Glavni krivac za novonastalu situaciju je neodgovornost i nepoštovanje mjera, kažu iz gradskog štaba za izvanredne situacije.

“Mi smo lako iskontrolirali kad smo imali jedno žarište ili dva, sad nije moguće, znate da su najčešće ovi koji su u posljednje vrijeme oboljeli – da je virus došao sa strane, zatim ta druženja, to su tri-četiri vrste mogućnosti izvorišta zaraze”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Mišljenja Bijeljinaca idu iz krajnosti u krajnost. Dok jedni strahuju, drugi su skeptični i potpuno negiraju postojanje virusa.

Jedno je sigurno, ako u narednom periodu ne dođe do poboljšanja situacije, bit će  uvedene restriktivnije mjere.

“Vrlo je teško i komplicirano i želim da još jednom zamolim, da ne bi uvodili drastičnije i restriktivnije mjere – da se poštuju ove, ovakve, kakve su”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

“Imat ćemo priliku birati želimo li mlade ljude žive ili ta radna mjesta i gospodarstvo”, kaže dr. Aleksandra Radojčić, infektologinja.

Iz Štaba za izvanredne situacije još jednom su apelirali na građane da nose maske i izbjegavaju okupljanja, a inspekcijske kontrole poštovanja mjera biće pojačane, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close