Zbog snijega

U Bihaću proglašeno stanja prirodne nesreće

Jutros izmjerena visina snijega u Bihaću je 117 cm, a u sljedećim danima očekuju se i ekstremni minusi.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2018. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Stožera Civilne zaštite Grada Bihaća na čelu sa zapovjednikom i bihaćkim gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem donijeli su jutros na sjednici Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće.

Jutros izmjerena visina snijega u Bihaću je 117 cm, a u sljedećim danima očekuju se i ekstremni minusi, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

''Od početka ovih padalina zabilježili smo 23 prijave materijalnih šteta, od toga šest na stambenim i 17 na pratećim objektima. Imamo informaciju i o nekoliko nastalih šteta na poslovnim objektima koje još nisu prijavljene. Mi smo se odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće kako bi mogli hitno intervenirati sa sredstvima koja su nam u ovakvim slučajevima dostupna. Županijskom i federalnom premijeru poslat ću molbu za pomoć jer se radi o značajnijim materijalnim štetama'', naglasio je Fazlić.

Kako su izvijestili iz gradskih komunalnih poduzeća, prohodnost cesta je osigurana, a opskrba električnom energijom i vodom bez zastoja.

Još je na snazi preporuka za prokuhavanje vode, odvoz smeća se zbog preobilnih padalina ne vrši po redovnom planu, ali se u sljedećih nekoliko dana očekuje uspostavljanje redovnog odvoza.

Policijska uprava Bihać, Vatrogasna služba, Dom zdravlja i Veterinarska stanica izvijestili su da sve svoje aktivnosti i u ovim uvjetima obavljaju neprekidno, te da stoje na usluzi građanima.

Na zahtjev gradonačelnika, današnjoj sjednici Stožera prisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad, predsjednik Crvenog križa i direktori javnih kuhinja Merhamet i Imaret, koji su obavijestili članove stožera o pojačanim aktivnostima koje u ovom periodu obavljaju kada je u pitanju pomoć socijalno ugroženim i starijim osobama.

S ciljem dodatne pomoći, Grad Bihać će objema javnim kuhinjama, Centru za socijalani rad i Crvenom križu doznačiti dodatna novčana sredstva za te svrhe, priopćeno je.

''Za 40 socijalno ugroženih obitelji osigurali smo ogrjevno drvo i zajedno sa našim Crvenim križem i javnim kuhinjama osigurat ćemo prehrambene pakete za sve one koji zbog snijega i lošeg zdravlja nisu u mogućnosti napustiti svoje domove i preuzeti sami pomoć'', kazao je direktor Centra za socijalni rad Senad Tutić.

Nakon minusa koji se očekuju u naredna dva dana, tijekom predstojećeg vikenda očekuje se porast temperature iznad nule, a time se javlja opasnost i od nastanka poplava prilikom topljenja snijega, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close