Vučjak

Šuga se ne može kontrolirati: U bihaćkom domu zdravlja na izmaku snaga

''Ovdje su loši uvjeti, nema kreveta, kiša ulazi u šator. Ponekad dolazi liječnik, ali samo pregleda iritacije. Nema liječnika za bolove u nogama ili druge bolesti '', priča migrant u kampu Vučjak.
Vijesti / Flash | 30. 10. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Doma zdravlja Bihać poručuju da su, kada je riječ o nadzoru nad migrantima, na izmaku snaga. Uz njih zdravstvenu pomoć migrantima od ovog ponedjeljka vode i Liječnici bez granica. Povećanjem broja migranata na ulicama Bihaća i na Vučjaku situacija je sve složenija. Loši vremenski uvjeti dovode do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja.

''Ovdje su loši uvjeti, nema kreveta, kiša ulazi u šator. Ponekad dolazi liječnik, ali samo pregleda iritacije. Nema liječnika za bolove u nogama ili druge bolesti '', priča migrant u kampu Vučjak.

U posljednje dvije godine spriječili smo epidemiju morbila i tuberkuloze, poručuju iz Doma zdravlja Bihać. Skabijes, odnosno šugu, međutim, ne mogu kontrolirati zbog neadekvatnih uvjeta.

''Ne može se skabijes tretirati samo medikamentima jer je neophodno da se zaraženi istuširaju, operu toplom vodom i sapunom, da promijene odjeću, da promijene posteljinu u kojoj leže, da nisu u bliskom kontaktu jedni s drugima. To je na Vučjaku nemoguće'', objašnjava Jasminka Ljubijankić, v.d. direktorice Doma zdravlja Bihać.

Od jučer na Vučjaku ordiniraju i Liječnici bez granica. Pokrivaju svaki radni dan osim četvrtka, kada je ambulanta rezervirana za lokalno stanovništvo.

''Jedan tim sačinjava doktor, dva tehničara i psiholog. Psiholog im je neophodan zbog psihološke potpore jer oni osim fizičkih smetnji imaju i psiholoških i psihičkih problema'', navodi Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK-a (SDP).
Iz Ministarstva sigurnosti BiH kažu da je Federalna vlada ponudila pet lokacija za prihvatni centar i da se nadaju skorom dogovoru.

''Centar bismo napravili da prvenstveno zatvorimo Vučjak. Onda smo stabilizirali situaciju. Imamo migranata onoliko koliko ih imamo u prihvatnom centru. Problem je što je samoinicijativno napravljen divlji kamp'', izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH (SDS).

Iz Doma zdravlja i Crvenog križa Grada Bihaća očekuju od nadležnih konkretne poteze jer, kažu, dolazi zima i vrlo je teško opsluživati tisuće migranata u ovakvim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close