KPZ

U BiH zbog terorizma u zatvoru 17 osoba

U skladu sa Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, za ove zatvorenike postoji poseban program tretmana koji određuje odgojna služba zavoda
Vijesti / Flash | 13. 06. 2018. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kazneno-popravnim zavodima u BiH nalazi se 16 osoba na izdržavanju zatvorske kazne zbog terorizma, a jedna osoba je u zatvoru zbog protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Od 17 zatvorenika, u zatvoru u Zenici boravi ih 11, u Sarajevu tri, u Busovači dva i u Doboju jedan, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde BiH na poslaničko pitanje poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maje Gasal Vražalice, piše Srna.

Vražalicu zanima i postoji li poseban program za ove osobe koji bi pratili stručnjaci za njihovu deradikalizaciju i resocijalizaciju, te tko čini tim koji radi s tim zatvorenicima.

Ministarstvo pravde BiH u odgovoru navodi da je, u međuvremenu, jedna optužena osoba Sud BiH pravosnažno osudio na kaznu zatvora od tri godine zbog protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim jedinicama.

"U skladu sa Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, za ove zatvorenike postoji poseban program tretmana koji određuje odgojna služba zavoda nakon što je svaki zatvorenik boravio u prijemnom odjeljenju zavoda 30 dana", navodi se u odgovoru ministra pravde Josipa Grubeše.

U tim prijemnim odjeljenjima vrši se procjena osobnosti svakog zatvorenika radi određivanja individualnog tretmana koji je prilagođen za postizanje uspjeha i ostvarivanje cilja izvršenja zatvorske kazne, odnosno postizanja svrhe kažnjavanja.

U tretmanu sudjeluju psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, ljekari, instruktori, pravnici i drugi stručnjaci.

Ministarstvo pravde BiH ističe da je BiH kao prva zemlja u europskoj jurisdikciji prošla projekt "Podrška reintegraciji nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH" koji je podržala Vlada Velike Britanije, u suradnji s Vijećem Europe.

Kao rezultat ovog projekta sačinjen je Priručnik za procjenu i rehabilitaciju nasilnih i ekstremnih zatvorenika u BiH, usklađen sa europskim standardima u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close