Najkritičnija faza

U BiH se još traga za 7.200 nestalih, a za potragu nedostaje značajna oprema

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, Nikola Perišić, pojasnio je da problem predstavlja nedostatak relevantnih informacija o lokacijama grobnica.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2019. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stručnom seminaru “Traganje za lokacijama grobnica i ekshumacija kao dokazna radnja” zaključeno je kako je proces traženja nestalih osoba u BiH ušao u najtežu fazu te da se istražiteljima moraju staviti na raspolaganje sva sredstva, a kako bi se taj proces doveo do kraja.

Seminar, koji se održao na Jahorini, a kojega je podržao UNDP-a i Veleposlanstvom Velike Britanije, sudjelovali su istražitelji SIPA-e, Instituta za nestale osobe BiH, Tužiteljstva BiH, predstavnici MKCK te ICMP-a.

Stručni seminar je otvorila Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, koja je govorila o važnosti traženja nestalih osoba u procesuiranju ratnih zločina.

Na početku skupa je istaknuto kako se još uvijek traga za oko 7.200 nestalih na području BiH.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, Nikola Perišić, pojasnio je da problem predstavlja nedostatak relevantnih informacija o lokacijama grobnica.

''Dosadašnji izvori informacija odnosno svjedoci, građa Haškog tribunala, satelitski snimci putem kojih se dolazilo do lokacija grobnica iscrpljeni su. Problem je i materijalno - tehnička opremljenost. Mi nemamo georadare, geosonde, dronove, niti specijalno obučene pse, a koji bi nam bili od velike pomoći'', kazao je Perišić, priopćeno je iz Instituta.

Foto: PR / Seminar o nastalim osobama u BiH

Nakon dvodnevne razmjene iskustava istražitelja koji rade na ovoj tematici doneseni su zaključci čijom primjenom bi se pospješio proces traženja nestalih.

Jedan od njih jeste obaveza primjene odredbe Kaznenog zakona BiH koja se odnosi na kažnjavanje onih koji znaju gdje je masovna grobnica, a to ne prijave. Kazna predviđena u slučaju počinjenja ovog kaznenog djela je tri godine zatvora.

Zaključeno je i da se istražiteljima Instituta za nestale osobe BiH mora omogućiti pristup bazama podataka Ministarstva obrane BiH te arhivskoj građi suda u Hagu.

Na razini institucija koje su uključene u proces traženja nestalih osoba mora se formirati odjel za tehničku podršku gdje bi se koncentrirala materijalno – tehnička sredstva koja bi istražiteljima omogućila učinkovitiju pretragu terena kada imaju informaciju o lokaciji grobnice.

Učesnici seminara su se složili kako protok informacija između institucija koje sudjeluju u procesu traženja nestalih mora biti veći kao i da treba animirati državni i nevladin sektor da se uključe u taj proces.

Također, zaključeno je da se mora pristupiti analizi svih informacija te da iskusni istražitelji u procesu traženja nestalih moraju aktivno da učestvuju u edukaciji mlađih kolega, priopćeno je iz Instituta za nestale osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close