IOM

Upozorenje: "U BiH se dnevno očekuje i do 10.000 migranata"

U izjavi za regionalnu televiziju N1 Auweraert je upozorio kako to znači da će u BiH svakog dana boraviti znatno više migranata nego što je to sada slučaj, a sve ovisi i o tome kakve će mjere poduzeti Hrvatska.
Vijesti / Flash | 02. 03. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert ocijenio je u ponedjeljak kako će, u slučaju pojačanog priliva ilegalnih migranata na zapadni Balkan, i BiH neizbježno biti suočena sa sve većim problemima, a i sada jedva kontrolira migrantsku krizu.

U izjavi za regionalnu televiziju N1 Auweraert je upozorio kako to znači da će u BiH svakog dana boraviti znatno više migranata nego što je to sada slučaj, a sve ovisi i o tome kakve će mjere poduzeti Hrvatska.

"Ono što mene brine je to da Hrvatska pojačava kontrolu granica, što znači da bi mogao rasti broj migranata u BiH. Moglo bi biti do 10 tisuća migranata dnevno ovdje. Rješenje ne može doći iz BiH. Kapaciteti države su već nategnuti", kazao je voditelj misije IOM-a.

Trajno i održivo rješenje, po njegovoj ocjeni, moguće je naći jedino u suradnji s tijelima Europske unije i drugim državama-članicama Unije jer migranti ne žele i neće ostati u BiH.

Van der Auweraert je kazao kako IOM procjenjuje da trenutačno oko 50 do 60 tisuća migranata pokušava iz pravca Istanbula doći do "zelene granice" prema Grčkoj i Bugarskoj.

Između 15 i 16 tisuća ilegalnih migranata koncentrirano je na samoj granici između Turske i Grčke, no oni da još uvijek nisu uspjeli ući u Grčku.

"Iz Grčke podaci govore da je oko 100 migranata ušlo u Grčku, što je mali broj. Dakle zabilježeno je malo povećanje onih koji dolaze na otoke, koji dolaze morem, ali još nije potvrđen broj. Mislim da je situacija drugačija u odnosu na 2015. godinu i da sada ima puno više onih napora iz Grčke da kontroliraju kopnene transporte", kazao je Auweraert.

Novi migrantski val krenuo je ka Europskoj uniji prošlog tjedna, nakon što je turska vlada objavila kako više neće poduzimati mjere da migrantima iz arapskih i azijskih država zapriječi put ka Zapadu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close