Protekla 24 sata

U BiH na Covid pozitivno još 270 osoba

U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.728 uzoraka, od kojih je 193 pozitivno na SARS-CoV-2.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2020. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata Bosni i Hercegovini registrirano je 270 novozaraženih koronavirusom, priopćeno je iz entitetskih zdravstvenih ustanova.

U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.728 uzoraka, od kojih je 193 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskom. Do sada je testiran ukupno 120.471 uzorak, a koronavirus je potvrđen kod 12.484 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 8.798 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 266 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.335 slučajeva pozitivnih na koronu.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 7 novih smrtnih ishoda. Preminulo je 6 muškaraca iz Bugojna, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Visokog i Žepča, kao i jedna žena iz Jajca.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 351, od čega je 231 osoba muškog i 120 osoba ženskog spola.

U Republici Srpskoj testirano je još 470 uzoraka, a potvrđena su nova 77 slučaja zaraze virusom korona dok je četvoro preminulo, rečeno je na pres - konferenciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dvije preminule osobe su iz Šipova, jedna je iz Doboja i jedna iz Ribnika.

Najviše novih slučajeva zaraze je u Banjaluci - 21

"Možemo pričati o stabilizaciji situacije ali je ona i dalje nepovoljna", rekao je Branislav Zeljković, direktor Institututa za javno zdravstvo Republike Srpske.

Jela Aćimović, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekla je da smo i dalje u visokom nivou transmisije iako se posljednjih nekoliko dana situacija stabilizira.

Institut je još jednom apelirao na građane da se pridržavaju mjera, a posebno su apelirali na nastavno osoblje, djecu i roditelje da se pridržavaju propisanih mjera da bi se smanjio rizik širenja virusa korona u školama.

Ukupan broj zaražene djece u RS do 14 godina je 310.

Institutu do sada nije prijavljen nijedan teži slučaj virusa korona kod djece.

Kopirati
Drag cursor here to close