Veliki problem

U BiH još 8.525 sumnjivih lokacija sa 79.000 zaostalih mina i NUS-a

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorava građane da, kada uoče minu odmah obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu, te da ne pokušavaju sami otkloniti mine.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2019. u 16:30 Fena
Kopirati

Centar za uklanjanje mina u BiH, u susret 4. travnju - Međunarodnom danu borbe protiv mina, upozorava da se naša zemlja i dalje suočava s ozbiljnim problemom zaostalih mina i NUS-a, koje direktno utječe na sigurnost stanovnika ove zemlje i socio-ekonomski razvoj.   

U priopćenju za javnost ove institucije se navodi da dolaskom proljeća i lijepog vremena sve više ljudi odlazi u prirodu, dok drugi počinju poljoprivredne radove, odakle nerijetko vrebaju nevidljive „ubojice“ mine.  

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorava građane da, kada uoče minu odmah obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu, te da ne pokušavaju sami otkloniti mine. 

- U brojnim naseljima se uz minska polja nalaze i škole, pa nerijetko djeca prolaze upravo pored tabli koje upozoravaju na postojanje minske opasnosti na tim područjima. Stoga je jako važno poštovati znakove koje upozoravaju na mine i ni u kom slučaju ne treba ići iza postavljenih tabli - naglašavaju iz Centra.  

Ove godine obilježava se 20 godina od stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina usvojene u Oslu 1997. i potpisane u Ottawi 1997. godine.   

BiH je 25. travnja 2018. podnijela novi zahtjev za produženje razdoblja razminiranja za naredne dvije godine, a zahtjev je službeno odobren na 17 sastanku zemalja članica/potpisnica Konvencije, održanom u prosincu 2018. godine. 

U međuvremenu je i Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo Strategiju protivminskog djelovanja BiH 2018. - 2025. u cilju omogućavanja razvoja efikasnog i djelotvornog državnog programa protivminskog djelovanja sa fokusom na smanjivanje i potpuno eliminiranje opasnosti od mina za stanovništvo u BiH. 

Trenutno se u BiH provodi projekt Opća procjena minski sumnjivih područja u BiH, koja ima za cilj pružanje novih informacija o preostalim minski sumnjivim površinama u BiH, koju provodi Centar za uklanjanje mina u BiH u saradnji sa NVO Norveška narodna pomoći  i Oružanim snagama BiH, a uz financijsku podršku EU. 

- Procijenjeno je da se mine/ESZR/kasetna municija nalazi u još 129 gradova/općina u BiH gdje je identicirano 1.398 ugroženih zajednica. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 1.018. km2 ili 2,1 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH - navode iz BiH MAC-a. 

Kroz operacije sistematskog izviđanja definirano je 8.525 sumnjivih mikrolokacija na kojima je, procjenjuje se, zaostalo oko 79.000 mina/ESZR. 

U poslijeratnom razdoblju od mina i NUS-a stradale su 1.758 osobe, od čega 614 osoba smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradao 121 deminer, od čega 51 deminer smrtno. U 2018. godini u BiH registrirana su tri minska incidenta, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, jedna osoba teže i dvije osobe lakša ozlijeđene – navodi se u priopćenju Centra za uklanjanje mina u BiH. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati