''Tona papira''

U BiH je lakše registrirati automobil nego novorođenče

Oboružajte se strpljenjem i budite sigurni da nikad iz prve nećete uspjeti izvaditi sve dokumente, jer će vam uvijek faliti jedan papir ili jedan pečat.
Vijesti / Flash | 02. 07. 2020. u 11:05 Z. D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako biste u Bosni i Hercegovini, preciznije rečeno u Federaciji BiH, registrirali novorođenče trebat će vam ''tona'' dokumenata.

I naravno, puno živaca i puno vremena.

Kako sustav nije centraliziran u svaku ustanovu morat ćete otići pojedinačno, s novim papirima, koji u većini slučajeva moraju biti ovjereni od strane neke druge ustanove.

Na kraju, izvadit ćete i ovjeriti više od 20 dokumenata kako bi dijete bilo ''dio sustava''.

Potvrde, kopije, zahtjevi...

Tako je odmah poslije rođenja u bolnicu potrebno dostaviti uputnicu za ležanje majke kao i potvrdu o prebivalištu majke.

Nakon toga slijedi prvi korak u registraciji, a to je zahtjevanje matičnog broja, a potom i rodnog lista.

Za to su nadležne Gradske/Općinske uprave, u koje za ovaj postupak morate dostaviti pet dokumenata - rodni list majke djeteta, rodni list oca djeteta, povrde o prebivalištu za oba roditelja i vjenčani list.

Nakon 10-ak dana, kada beba dobije matični broj i rodni list, slijedi kucanje na vrata još četiri ustanove.

Prva je CIPS - gdje beba mora dobiti potvrdu o prebivalištu, a za to će vam trebati kopija rodnog lista djeteta ovjerena kod nadležnog organa (gradska/općinska uprava).

CIPS je u ovom cijelom procesu najučinkovitija institucija jer dokument, odnosno potvrdu o prebivalištu, dobijete isti dan.

''Ovjeri tamo, pa se vrati''

Dijete mora imati i zdravstveno osiguranje, pa stoga morate otići u županijski Zavod zdravstvenog osiguranja. Tu ćete dobiti obrazac koji morate popuniti kod svog poslodavca, pa se s istim obrascem i kopijom rodnog lista djeteta vratiti u ZZO i podnijeti zahtjev za zdravstveno osiguranje. Tu ćete dobiti privremeno rješenje, a nakon tri tjedna zdravstvenu knjižicu.

Slijedi potom prijava u poreznoj upravi, koja traži dva dokumenta - poreznu karticu roditelja preko kojeg je dijete osigurano i kopiju potvrde o prebivalištu djeteta.

Ako ćete aplicirati za novčanu pomoć županijske vlade za opremanje djeteta tu će vam trebati više dokumenata: potvrde o prebivalištu oba roditelja, kopije osobnih iskaznica oba roditelja, kopija rodnog lista bebe, dokaz o posjedovanju i aktivnosti bankovnog računa. 

Naravno, kada djetetu budete željeli izvaditi putovnicu i za to je potrebna dodatna dokumentacija u CIPS-u, a za one sa dvojnim prebivalištem procedura uključuje (ako se radi o RH) izdavanje domovnice, a potom i zahtjev za izdavanje putovnice uz prateću dokumentaciju.

Ako se roditelji odluče na neki vjerski obred i tu će nadležna vjerska institucija zatražiti određenu dokumentaciju.

U svakom slučaju za registraciju novorođenčeta i dobivanje svih potrebnih dokumenata trebat će vam najmanje mjesec dana. 

Oboružajte se strpljenjem i budite sigurni da nikad iz prve nećete uspjeti izvaditi sve dokumente, jer će vam uvijek faliti jedan papir ili jedan pečat.

Kopirati
Drag cursor here to close