Platforma za mir

U BiH je dobro biti i dobar

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 11:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''21 godinu nakon rata proces pomirenja u BiH ostao je nedovršen'', izjavila je veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack te izrazila nadu da će Platforma za mir voditi do postizanja većeg stupnja razumijevanja među svim građanima BiH.

Naime, danas je upriličeno predstavljanje Platforme za mir načelnicima 60 općina uključenih u projekt PRO-Budućnost.

Platforma je, kazala je Cormack, rezultat dugogodišnjeg rada s gradonačelnicima, načelnicima i stanovništvom općina i gradova da bi se dogovorila platforma pomirenja unutar ovih općina i gradova, ali i između njih.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su tri člana Predsjedništva BiH potpisala ovaj dokument te da se nada da će ga dalje preuzeti Vijeće ministara BiH i tretirati ga na državnoj razini.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istaknula je kako je ovaj projekt prvi put okupio na jednom mjestu sve ključne aktere u izgradnji mira u BiH - organe vlasti, medije, nevladin sektor, vjerske zajednice i žrtve rata.

''Svi će oni imati priliku da putem Platforme za mir pošalju jasno opredjeljenje u BiH, a posebno njezinim građanima, da su mir, tolerancija i promoviranje mira ključni uvjeti za napredak i sve procese koji se odvijaju u BiH'', kazala je Borovac.

Također je napomenula da će načelnici općina danas biti prvi koji će preuzeti odgovornost te da će u svojim sredinama vlastitim primjerom pokazati da izgradnja mira nije samo deklarativna izjava već konkretan rad s građanima u promociji mira.

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Martin Raguž ocijenio je projekt PRO-Budućnost kao ključnu prevagu koja bi stvari u BiH pokrenula u pozitivnom smjeru, što podrazumijeva dijalog, uvažavanje, respekt i suradnju.

''To je ono što nedostaje BiH, i što su dominirajuće politike na neki način oduzele građanima i lokalnim zajednicama'', istakao je, dodajući da se uz pomoć projekta stvaraju okolnosti za novu političku kulturu, koja će značiti da je ključni cilj svih aktera u BiH trajni mir i stabilnost.

Direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov naglasila je kako će danas platformu zapravo vratiti onima od kojih je i potekla - u lokalne zajednice, gdje se svaki dan stotine i tisuće građana bore i rade na vraćanju povjerenja i razvijanju razumijevanja.

Kako je rekla, ovaj projekt kroz svaku svoju aktivnost pokazuje da u BiH postoji jedna druga realnost u kojoj je "dobro biti dobar" i gdje razumijevajući druge ne gubimo vlastiti identitet, već postajemo bolji.

Jedan od načelnika općina kojima će danas biti predstavljena Platforma za mir je i načelnik Općine Doboj Obren Petrović, koji je napomenuo da su se Doboj i Maglaj među prvima uključili u ovaj projekt, 2013. godine.

''Grad Doboj je multietnička sredina, stoga težimo i želimo da budemo grad primjer u BiH'', kazao je Petrović, dodajući da su u prethodnom periodu dosta toga i postigli u ovom pogledu.

Promociju Platforme za mir i njezino upućivanje u parlamentarnu proceduru podržalo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH te parlamentarci PSBiH.

PRO-Budućnost je projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga i razumijevanja druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Service (CRS) u saradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close