Osuđene 34 osobe

U BIH identificirana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima

ako navode, za kaznena djela povezana s trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istage protiv 48 lica, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 osobe.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2020. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u sjećnju Vijeće ministra Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini, čime su odblokirana ogromna sredstva SAD za pomoć institucijama BiH, jučer je usvojen i Izvještaj o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini, priopćeno je iz ovog ministarstva.                    

Usvajanje ovog izvještaja je veoma važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i provođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH je na osnovu podataka dobivenih od strane tužiteljstva, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u navedenoj godini identificirana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Kako navode, za kaznena djela povezana s trgovinom ljudima u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su provedene istage protiv 48 lica, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 osobe. Sudovi su tijekom 2019. godine osudili 34 osobe te izrekli sedam odgojnih mjera protiv maloljetnika. Na zatvorsku kaznu osuđene su 24  osobe, izrečena je jedna uvjetna kazna te dvije novčane kazne. Donešena je i jedna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

U efikasnoj  borbi i potpunom provođenju Strategije, Bosna i Hercegovina ima punu potporu iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima, stoji u priopćenju.  

 

Kopirati
Drag cursor here to close