Nema sukoba interesa?

U BiH 61 dužnosnik obavlja dodatne funkcije u institucijama

U FBiH za tisuće javnih funkcionera nema tko utvrditi sukob interesa jer ne postoji komisija za to
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH predstavio je danas registar nositelja javnih dužnosti.

U BiH, prema ovim podacima, 61 dužnosnik na državnom, entitetskom i županijskoj razini, trenutno obavlja dodatne dužnosti u institucijama, javnim ustanovama i javnim poduzećima.

Kako je istaknuto, mnogi od njih su proveli dio ili cijeli mandat u direktnom sukobu interesa. Za svakog od nositelja ostavljena je opcija da se prijavi greška.

U registru postoji i opcija da se pretražuje prema institucijama.

Sadrži podatke o 763 izabrana dužnosnika trenutno, a informacije se prikupljaju prema službenim podacima iz institucija kao i na osnovu Zakona o pristupu informacijama. Brojni od njih obavljaju po dvije ili tri funkcije u javnom sektoru gdje se njihovi privatni interesi često prepliću s javnim.

U FBiH za tisuće javnih dužnosnika nema tko utvrditi sukob interesa jer ne postoji komisija za to. A unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 prioriteta koje je postavila Europska komisija.

Od dužnosnika koji obavljaju duple funkcije, njih 14 su istovremeno poslanici i članovi Vlade na različitim razinama vlasti. Tako je istaknuto na konferenciji za medije Transparency Internationala u BiH.

To bi trebalo biti zabranjeno nedavnim usvojenim izmjenama Izbornog zakona BiH, koje su prošle Predstavnički dom PS BiH. Ako se to potvrdi i u Domu naroda, poslanici će morati zamrznuti svoje mandate u skupštinama do okončanja mandata na izvršnim funkcijama.

Trenutno 25 izabranih dužnosnika su istovremeno i direktori javnih ustanova i javnih poduzeća, dok njih 20 su dio upravnih i nadzornih odbora.

Ovaj registar je dostupan građanima na web stranici transparentno.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close