Međunarodni dan mladih

U BiH 56 posto mladih žena izloženo nasilju

Prema dostupnim statistikama o mladima u Bosni i Hercegovini 56 posto žena od 18 do 24 godine izloženo je nekom obliku nasilja.
Vijesti / Flash | 12. 08. 2018. u 11:59 Fena
Kopirati

Svi akteri u Bosni i Hercegovini trebaju preispitati i promijeniti sustavna društvena uvjerenja i stavove koji održavaju nasilje nad mladima, uključujući i spolno zasnovano nasilje, u bilo kojem okruženju, uključujući dom, školu, zajednicu i internet - navedeno je na zajedničkom blogu UNICEF-UNFPA, ZaSvakoDijete.ba, povodom Međunarodnog dana mladih.   

Prema dostupnim statistikama o mladima u Bosni i Hercegovini 56 posto žena od 18 do 24 godine izloženo je nekom obliku nasilja. 

U 72 posto slučajeva, intimni partneri su počinitelji nasilja nad ženama. Samo 17 posto žena koje su iskusile nasilje su pokušale da se razdvoje, razvedu, napuste domaćinstvo, a samo četiri posto njih je pokušalo savjetovanje. 

Ostale žene koje su doživjele nasilje i dalje žive sa počiniteljima, dok su devet posto djevojaka od 15 do 19 godina  već udane, a 23 posto njih su postale  majke. 

Nizak stupanj obrazovanja čini ove mlade žene neaktivnim na tržištu rada te su radi toga podložne siromaštvu i spolno zasnovanom nasilju. 

Kako bi se stvorili sigurniji prostori za mlade na području BiH jedna od preporuka je da bi škole trebale pokrenuti programe za sprječavanje i reagiranje na incidente nasilja, kako bi se potaknula sigurnija sredina učenja za djevojčice i dječake. 

Sustav socijalne zaštite mora imati više obučenih radnika koji mogu pružiti preporuke, savjetovanje i terapeutske usluge za mlade žene i muškarce koji su iskusili nasilje. 

Također, i u zdravstvenom sustavu neophodni su obučeni profesionalci, koji nude pristupe koji su prilagođeni mladima, tako da su pristupačni, prihvatljivi, pravedni, odgovarajući i efikasni za različite podgrupe, stvarajući zdrav razvoj mladih. 

Lokalne vlasti, napisano je na blogu, moraju osigurati ugroženoj omladini pristup sigurnim mjestima kada nisu kod kuće ili u školi, uz mogućnost sudjelovanja u rekreaciji i sportskim aktivnostima. 

Istovremeno trebaju osnažiti mlade pružajući im informacije i alate koji im trebaju da bezbjedno prijavljuju nasilje – osobno i online. 

''Vlade na svim razinama trebaju podržati sveobuhvatne, koordinirane, multisektorske inicijative za stvaranje sigurnih prostora. Uz to potrebno je da rade na usvajanju i primjeni zakonodavstva da bi zaštitile djecu i mlade od svih oblika nasilja, uključujući i tjelesno kažnjavanje u svim okruženjima, čak i u kući, i od strane svih izvršitelja, uključujući nastavnike i drugo školsko osoblje'', navedeno je na blogu ZaSvakoDijete.ba. 

Međunarodni dan mladih, 12. august, ove godine fokusira se na „sigurne prostore za mlade“ – fizički i virtuelni prostori u kojima se mladi mogu sigurno udružiti i baviti aktivnostima vezanim za njihove potrebe i interese, te sudjelovati u donošenju odluka i izražavanju sebe. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati