Pola

U BiH 49,4 posto stanovnika socijalno isključeno

Istaknuto je to na okruglom stolu o temi "Prema Europskoj uniji - ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH" kojeg su organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2019. u 12:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema procjeni indeksa opće socijalne isključenosti u Bosna i Hercegovini 49,4 posto stanovnika po nekoj osnovi socijalno je isključeno, što BiH svrstava ne treće mjesto u zemljama regije, a ovaj indeks lošiji je još samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. 

Istaknuto je to na okruglom stolu o temi "Prema Europskoj uniji - ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH" kojeg su organizirali Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju. 

Sudionici ovog skupa podvukli su da su socijalno uključivanje i prava marginaliziranih grupa u vrhu prioriteta procesa europskih integracija, a BiH je daleko od europskog standarda prema parametrima životnog standarda, zdravlja, obrazovanja, društvene uključenosti i pristupa servisima. 

Generalna tajnica Federalnog saveza paraplegičara, koji okuplja jednu od ugroženih kategorija društva, Elvira Bešlija istaknula je da ovakvi projekti ukazuju na probleme s kojima se ova populacija suočava, a jedan od njih je diskriminacija. 

''Živimo u državi gdje nam nije omogućen pristup stambenim objektima, institucijama, ali ni ortopedskim pomagalima. Također, diskriminirani smo po raznim osnovama, ali diskriminacija u BiH sistemski je ozakonjena'', smatra Bešlija. 

Video: 

Autori dokumenta "Prema Europskoj uniji - ključni problemi socijalnog uključivanja u BiH" Žarko Papić i Maida Fetahagić naglasili su da će BiH kada dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji morati raditi na ovim pitanjima. 

Na okruglom stolu zapravo je predstavljeno prvo istraživanje u tom smislu i predstavlja pripremu za proces pridruživanja Europskoj uniji, a Papić ocjenjuje da je BiH veoma daleko od europskih standarda, politika i praksi. 

On je kao prvi problem u BiH izdvojio demografsku sliku, a potom siromaštvo te je kao treći problem naveo diskriminaciju koja je, za razliku od drugih zemalja, sistemski uvedena u zakone i Ustav BiH. 

Iznio je i podatak da je BiH od 2013. godine napustilo 173.000 ljudi, ali problem predstavlja i negativni prirodni priraštaj imajući u vidu činjenicu da je u posljednjih pet godina 35.000 osoba više umrlo nego se rodilo te Papić naglašava da je odlazak iz BiH, uz siromaštvo, uzrokovan i "bijelom kugom". 

''Ne postoji ozbiljna obiteljska i dječja zaštita u BiH. Ukoliko uzmete zajedno negativni prirodni priraštaj i odlazak dođe se do brojke od 208.000 što znači da je u BiH za 5,8 posto manje stanovništva u odnosu na popis iz 2013. godine'', pojasnio je Papić. 

Kada bi se pravila projekcija za petogodišnje periode to bi značilo da za 85 godina u BiH neće biti stanovnika, ali o tome, tvrdi Papić, nitko ozbiljno ne vodi računa. 

Izrazio je strah da će Europska komisija u izvještaju o napretku BiH napraviti birokratsku grešku fokusirajući se samo na političke segmente, koju su važni, ali se mogu rješavati, no suštinske stvari poput europskih standarda u socijalnim politikama neće biti u prvom planu. 

Ovaj dokument izrađen je u okviru projekta "Izgradnja zagovaračke platforme za socijalnu uključenost u BiH" pod motom "Zastani i poslušaj" kojeg podržavaju Europska unija i UNICEF. 

Kopirati
Drag cursor here to close