Potvrdila IDDEEA

U BiH 230.000 nevažećih osobnih iskaznica i 236.474 vozačke dozvole

Kad su u pitanju gradovi, najviše nevažećih osobnih dokumenata bilo je u četirima sarajevskim općinama - 15.580, slijedi Banja Luka 8595 te Mostar 6219. 12.000 više nego 2019.
Vijesti / Flash | 13. 01. 2021. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Bljesak.info / Ilustracija

Čak 230.051 građanin Bosne i Hercegovine nema važeću osobnu iskaznicu, odnosno nije produljio ili zamijenio dokument koji mu je istekao, pokazuju podaci Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), prenosi Glassrpske.com.

Posjedovanje važeće osobne iskaznice zakonska je obveza bh. državljana starijih od 18 godina s prebivalištem u BiH i svi su građani dužni 15 dana prije isteka osobne, ovisno o mjestu prebivališta, nadležnom MUP-u podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice.

Ali, alarmantan je podatak da se ove zakonske odredbe, za čije je kršenje propisana i novčana kazna od 30 do 300 KM, ne pridržava sad već više od 200.000 građana u našoj zemlji.

Dosad, očigledno, nisu poduzimane zakonske mjere sankcioniranja građana bez važećeg osobnog dokumenta jer bi zasigurno kazne urodile plodom.

Zato se postavlja pitanje svrsishodnosti postojanja zakonskih odredbi koje se, očigledno, ne poštuju. Inače, prema podacima IDDEEA-e, važeću osobnu iskaznicu u BiH trenutačno posjeduje 3,082.111 građana.

Razlog sve većem broju nevažećih osobnih iskaznica zasigurno leži i u činjenici da se veliki broj građana BiH iselio u inozemstvo; ipak, tu njihova obveza ne prestaje.

Naime, svi oni koji borave dulje od tri mjeseca u inozemstvu, a čija je osobna iskaznica istekla, trebaju podnijeti zahtjev za zamjenu. Ako ne žele zamijeniti osobne iskaznice, trebaju odjaviti prebivalište iz BiH.

Da ova pojava uzima sve više maha, govori podatak da je u BiH sredinom 2019. nevažećih osobnih iskaznica bilo 204.570. Od ovog broja, 115.278 građana je iz FBiH, 80.816 u entitetu Republika Srpska, dok ih je bez važeće osobne iskaznice u Distriktu Brčko bilo 8476.

Kad su u pitanju gradovi, najviše nevažećih osobnih dokumenata bilo je u četirima sarajevskim općinama - 15.580, slijedi Banja Luka 8595 te Mostar 6219.

S nevažećim vozačkim dozvolama stanje je još i lošije. U IDDEEA-i su kazali da je vozačka dozvola istekla za 236.474 građanina koja nisu podnijela zahtjev za novu dozvolu, što je za gotovo 12.000 više u odnosu na kraj 2019.

“Važeću vozačku dozvolu trenutačno ima 1,412.108 građana s aktivnim prebivalištem”, istaknuli su u IDDEEA-i.

Zamjenik ravnatelja Agencije za sigurnost prometa RS-a Milija Radović rekao je za Glas Srpske da je sigurno među onima koji nisu produljili vozačku dozvolu veliki broj neaktivnih vozača.

“Vjerojatno je veliki broj i onih koji su nagomilali neplaćene kazne u prometu pa sve dok te dugove ne izmire, ne mogu ni produljiti vozačku dozvolu. Neregistriranim vozilima u dobroj mjeri stali smo ukraj postavljanjem kamera, dok nesavjesni vozači i dalje voze po svome i tu je jedino moguće pojačati policijske kontrole”, rekao je Radović.

Dodao je da je poseban problem kad vozač kojem je istekla dozvola bude sudionik prometne nesreće. “Ako nesreću izazove vozač bez važeće vozačke dozvole, osiguravajuće društvo ima pravo regresa od tog vozača, što je dodatni trošak i otežavajuća okolnost”, objasnio je Radović.

Kopirati
Drag cursor here to close