Prava

U BiH 2.200 diplomatskih putovnica

U Ministarstvu unutranjih poslova BiH naglašavaju da je od toga 127 diplomatskih putovnica izdato osobama koja do tada nisu imala ovo pravo, i 279 onima koji su i ranije bili vlasnici ove vrste putovnica.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2018. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Ministarstva inozemnih  poslova BiH, ima oko 2.200 diplomatskih putovnica, a tijekom 2017. godine i u prvih pet mjeseci ove godine izdato ih je 406.

U Ministarstvu unutranjih poslova BiH naglašavaju da je od toga 127 diplomatskih putovnica izdato osobama koja do tada nisu imala ovo pravo, i 279 onima koji su i ranije bili vlasnici ove vrste putovnica.

Razlozi za izdavanje novih putnih isprava osobama koja su i ranije imala diplomatske putovnice su prestanak važenja starih, odlazak na rad ili povratak s rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, unapređenje ili premještaj u drugu organizacijsku jedinicu.

U Ministarstvu inozemnih poslova BiH kažu da broj diplomatskih putovnica stalno varira, te da je gotovo nemoguće odrediti točan broj.

"S obzirom na to da se jedan broj diplomatskih putovnica uvijek nalazi u fazi pripreme ili izrade, a jedan broj u proceduri vraćanja, nemoguće je dati točan broj, ali se procjenjuje da se radi o broju od oko 2.200 diplomatskih putovnica", rekli su iz nadležnog ministarstva.

Diplomatska putovnica je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim osobama sa diplomatskim statusom, i bližim članovima njihovih obitelji, u cilju zaštite i dokazivanja diplomatskog statusa. Nositelj diplomatske putovnice ima puni diplomatski imunitet i diplomatske privilegije u državi u kojoj vrši svoje funkcije ili u kojoj službeno boravi.

Diplomatske putovnice u BiH izdaje i produžava Ministarstvo inozemnih poslova BiH, sa rokom važenja od pet godina.

"Postupak dobijanja diplomatske putovnice uređen je Pravilnikom o izdavanju diplomatskih putovnica i Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica, gdje je na listama A i B propisano ko može biti nositelj ove putovnice", rekli su u Ministarstvu inozemnih poslova BiH za Nezavisne novine.

Osim diplomata koje su zaposlene u Ministarstvu za inozemne poslove BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu, pravo na diplomatske putovnice imaju i visoki dužnosnici na državnom i entitetskom nivou, nositelji visokih pravosudnih i tužiteljskih funkcija, direktori najznačajnijih državnih agencija, kao i poglavari vjerskih zajednica.

Ukoliko nositelji ovih putovnica žele putovatu u SAD ili Ujedinjeno Kraljevstvo, unatoč diplomatskoj putovnici, morat će tražiti vizu.

"Nositeljima diplomatskih putovnica također su potrebne vize za posjetu određenim zemljama. Samo neke od tih zemalja su Argentina, Australija, Jermenija, Kanada, Kolumbija, Indija, Irska, Japan, Kuvajt, Libija, Palestina, Katar, Saudijska Arabija, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, kao i mnoge druge zemlje", rekli su u Ministarstvu inzemnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close