Inspekcija

U bh. rudnicima utvrđene brojne nepravilnosti

Na konferenciji za medije je istaknuto da se najveći broj povreda događa u rudnicima za eksploataciju uglja, a najmanji u rudnicima soli.
Vijesti / Flash | 18. 10. 2019. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović izjavio je na konferenciji za medije u petak u Sarajevu, da je inspekcijski nadzor u rudnicima u FBiH utvrdio neostvarivanje planirane proizvodnje mineralne sirovine i neblagovremenu izradu uputstava s nastalim promjenama na radilištu.

Dodao je da kod podzemne eksploatacije uglja problem predstavlja neostvarivanje planova na izradi pripremnih prostorija, nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava, te neredovna mjerenja i ispitivanja pripadajućih električnih instalacija.

''Također, utvrđena su neblagovremena geološka i rudarska istraživanja, suženja duž transportno-ventilacijskih prostorija, nepropisno zatvaranje transformatorskih stanica, kao i stalni radovi na sanaciji postojećih objekata'', rekao je Osmanović.

Kad je u pitanju površinska eksploatacija uglja utvrđeno je neostvarivanje planova na otkrivci, neblagovremena eksproprijacija zemljišta, neblagovremena izrada uputstava sa nastalim promjenama na radilištu, te nedostatak zaštite od dodira na rotirajućim dijelovima kod pojedinih transportnih sredstava, navodi Fena.

''Osim toga, utvrđeno je neredovno održavanje obodnih i etažnih kanala, stalne i privremene ceste za kamionski transport na pojedinim dionicama odstupaju od propisane širine, sva sredstva rada nemaju propisanu zaštitnu ogradu na radnim platformama, a za elektrokablove nisu u potpunosti primjenjeni propisi za električna postrojenja'', naveo je Osmanović.

Naglasio je da je kod poslodavaca u privatnom vlasništu koji posjeduju pravo na eksploataciju uočeno da ne poštivaju osnovne postulate iz istraživanja i eksploatacije.

Osmanović je kazao da su federalni rudarski inspektori proveli tri očevida rudarskih nesreća.

''U RMU Banovići u nesreći koja se dogodila 20. ožujka 2019. oko 16.50 sati ozlijeđeno je sedam radnika organizacijske jedinice Rudnici - podzemna eksploatacija. Po izvršenom očevidu sačinjen je zapisnik o očevidu i mišljenje koji su dostavljeni Županijskom tužiteljstvu TŽ i Federalnom ministarstvu energije'', kazao je Osmanović.

Dodao je da su u nesreći koja se dogodila 23. rujna 2019. oko 19 sati lakše ozlijeđena tri radnika Pogona Sretno, te da je po izvršenom očevidu sačinjen zapisnik o očevidu i mišljenje koji su dostavljeni Županijskom tužiteljstvu TŽ i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

''U nesreći koja se dogodila 26. rujna 2019. u 12.20 sati RMU Breza smrtno je stradao jedan radnik Pogona Sretno, a po izvršenom očevidu je sačinjen zapisnik o očevidu i mišljenje koji su dostavljeni Županijskom tužiteljstvu ZDŽ i ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH'', rekao je Osmanović.

Na konferenciji za medije je istaknuto da se najveći broj ozljeda događa u rudnicima za eksploataciju uglja, a najmanji u rudnicima soli. Broj ozljeda se kreće od dvije ozljede u Rudniku soli Tuzla, do 202 ozljede u RMU Banovići.

 

Kopirati
Drag cursor here to close