12. veljače

Sastanak u Beogradu: Zemlje bivše SFRJ raspravljat će o nasljedstvu

Tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za sada se zna da će se razmatrati i tok prodaje zgrade nekadašnje Stalne misije SFRJ pri UN-u u New Yorku.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2019. u 08:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici zemalja nasljednica bivše SFRJ, među kojima i oni iz BiH, sastat će se 12. veljače u Beogradu kako bi pokušali usuglasiti stavove u vezi s brojnim pitanjima koja su i nakon 18 godina, otkako je dogovorena raspodjela imovine bivše države, u ovom slučaju diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, ostala neriješena, piše danas "Dnevni avaz". 

Kako je za „Avaz" potvrdio Adnan Hadžikapetanović, tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, za sada se zna da će se razmatrati i tok prodaje zgrade nekadašnje Stalne misije SFRJ pri UN-u u New Yorku. 

Početna vrijednost tog objekta je 40 milijuna američkih dolara i jedan je od najskupljih prodavanih u procesu sukcesije. No, aktivnosti u vezi s prodajom te zgrade, koju je koristila Srbija, usporene su zbog nedavnog požara na tom objektu. Kako saznaje „Avaz", šteta uzrokovana požarom umanjila je cijenu te zgrade za čak deset milijuna maraka, što Hadžikapetanović nije mogao u ovom trenutku potvrditi. 

''Informacija o požaru je točna, ali mi još nismo dobili izvještaj njujorške policije i ne možemo ništa prejudicirati kada su u pitanju šteta i njen utjecaj na cijenu. O tome ćemo, svakako, razgovarati i s predstavnicima ostalih zemalja na predstojećem sastanku u Beogradu'', rekao je Hadžikapetanović. 

Predstavnici zemalja nasljednica imovine bivše SFRJ na predstojećem sastanku u Srbiji razgovarat će i o pregovorima u vezi s prodajom zgrade veleposlanstva bivše SFRJ u Bonu te veleposlanstva i rezidencije nekadašnje države u Bernu. 

''Za objekt u Bonu i trenutno se vrši usuglašavanje kupoprodajnog ugovora između zemalja sljednica i potencijalnog kupca, dok su za veleposlanstvo i rezidenciju bivše SFRJ u Bernu interes za kupovinu iskazale tri države te se putem agencije "Douglas Elliman RE" s njima pristupilo pregovora'', kaže Hadžikapetanović. 

On je potvrdio i da će BiH uskoro iznajmiti sprat zgrade bh. veleposlanstva u Londonu Slovačkoj, koja će taj dio objekta koristiti za potrebe svog  veleposlanstva u Velikoj Britaniji, a suglasnost za ovakvu odluku dalo je i Vijeće ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close