Poziv institucijama

Tvrtke i udruge traže pomoć: Uklonite nelegalno naselje s Bišća i dajte nam policijsku zaštitu

''Ukoliko nadležni državni organi u razumnom roku ne poduzmu navedene korake, a koji su i njihova zakonska obaveza, upozoravamo da ćemo iskoristiti sva zakonska i legitimna sredstva u cilju rješavanja navedenih problema'', navodi udruženje.
Vijesti / Flash | 22. 08. 2018. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UG Opine potaknuto zadnjim događanimaa u naselju Opine na području bivšeg Velmosa, zajedno sa većinom mostarskih udruženja, gospodarstvenicima iz južnog dijela grada, i širim građanstvom je uputilo zahtjev svim relevantnim institucijama da riješe  probleme koji imaju s Romima.

Zahtjev koji je spomenuto Udruženje uputilo institucijama prenosimo u cijelosti:

''Povodom najnovijih događanja u Gradu Mostaru, a koji su kulminirali napadom na našeg sugrađanina Mehu Volodera te seksualnim uznemiravanjem mještana naselja Opine, Koordinacija mostarskih udruženja i poduzetnici koji posluju na području industrijske zone „Bišće Polje" ovim putem se obraćaju  nadležnim institucijama sa zahtjevom da se konačno počnu rješavati nagomilani problemi.

''Kako je široj javnosti poznato već duži niz godina na području Mostara je evidentan porast sezonskog naseljavanja većeg broja romske populacije iz drugih krajeva BiH i susjednih zemalja u zapuštenim i ruševnim objektima u Gradu Mostaru, te pojava  prosjačenja, iskorištavanja maloljetne djece i krađa.

Foto: UG Opine / Poziv Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša

Na području industrijske zone „Bišće Polje", u i oko zgada u vlasništvu društva Lijanovići, formirano je nelegalno naselje bez ikakve komunalne infrastrukture'',

Na navedenom području su evidentirani brojni slučajevi remećenja javnog reda i mira, te stalne paljevine i krađe.

Foto: UG Opine / Zahtjev za institucionalno djelovanje

U ljetnim danima se širi neugodan miris i postoji velika mogućnost nastanka zaraznih bolesti.

Također na navedenom lokalitetu građani okolnih naselja su konstantno izloženi verbalnim i fizičkim nasrtajima pojedinaca iz nelegalnog naselja, međutim i pored niza reakcija i traženja lokalnog stanovništva nadležni organi nisu poduzeli ništa s ciljem rješavanja problema.

Foto: UG Opine / Potpisnici zahtjeva

Naglašavamo da naši sugrađani romske nacionalnosti trpe iste posljedice, te da naša reakcija ima za svrhu sprječavanje eskalacije koja može uslijediti ukoliko nadležni organi ne poduzmu zakonom predviđene mjere protiv pojedinaca koji remete javni red i mir, te vrše krivična dijela.

Shodno navedenom tražimo da nadležni državni organi, a posebno nadležne inspekcije, te MUP HNŽ poduzmu sljedeće korake:

uklanjanje nezakonitog naselja s područja industrijske zone „Bišće Polje" i sprječavanje formiranja novog naselja na području Grada Mostara

Foto: UG Opine / Potpisnici zahtjeva

-najstrožije sankcioniranje osoba koje su izvršile kazneno djelo pokušaja ubojstva nanošenje teških tjelesnih ozljeda našem sugrađaninu Mehi Voloderu

- uklanjanje prosjaka sa ulica Grada Mostara, te konstantan monitoring od strane pripadnika MUP-a HNŽ, posebno tijekom turističke sezone

- sankcioniranje pojedinaca koji organiziraju prosjačenje na području Grada Mostara;

- socijalno zbrinjavanje maloljetnika iskorištenih u svrhu prosjačenja;

Foto: UG Opine / Potpisnici zahtjeva

- zaštita poduzeća na području industrijske zone ''Bišće Polje'' od svakodnevnih krađa

- sprječavanje i sankcioniranje osoba koje vrše paljenje guma, kablova i ostalog otpada na području industrijske zone ''Bišće Polje'';

- kontrola poduzeća koje se bave kupovinom i prodajom otpada, te preispitivanje ispunjenosti uvjete rada u skladu s izdanim okolinskim odobrenjima''.

''Ukoliko nadležni državni organi u razumnom roku ne poduzmu navedene korake, a koji su i njihova zakonska obaveza, upozoravamo da ćemo iskoristiti sva zakonska i legitimna sredstva u cilju rješavanja navedenih problema'', navode na kraju svog zahtjeva udruženja i gospodarstvenici. 

 Podsjećamo, zbog napada u mostarskom naselju Opine privedena je i pritvorena jedna osoba.

"U utorak (14.8.) Sektor kriminalističke policije MUP-a HNŽ, nakon provedene kriminalističke istrage je podnio izvještaj o izvršenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu u Mostaru protiv osobe J.F. (1995.) koji je rođen u u mjestu Herten u Njemačkoj. Priveden je i pritvoren je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo 'Teška tjelesna ozljeda' iz čl. 172. st. 3. Kaznenog zakona FBiH.

Naime, 7. kolovoza kod napuštenog objekta poduzeća 'Velmos', nakon kraće verbalne prepirke osumnjičeni je napao osobu M.V. (1968.), tako što ga je zatvorenom šakom udario više puta u predjelu glave. Od udaraca, M.V. je pao i potiljkom je udario u asfaltnu podlogu, te je izgubio svijest.

 

UG Opine je uputilo poziv predstavnicima svih relevantnih institucija da prisustvuju sastanku koji će se održati u petak, 24.8.2018.godine u 14 sati, Centar za kulturu Mostar, ul. Rade Bitange.

 

Kopirati
Drag cursor here to close