Čekaju novu vlast

TV-pretplata: Od svibnja skupljanje novca uz račun za struju

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 07:36 S.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV pristojbe, javni servisi odavno traže model koji će biti efikasniji od trenutnog, koji se odvija putem računa za fiksnu telefoniju. Zbog takvog sustava samo lani javni servisi ostali su uskraćeni za 2,9 milijuna KM.

S obzirom na to da dugogodišnji ugovori s telekom-operaterima istječu 26. travnja ove godine, u sva tri javna servisa BHRT-u, RTVFBiH i RTRS suglasni su da se pristojba počne prikupljati putem računa za električnu energiju.

Iako odluku o modelu naplate daje Odbor JRT sistema, koji okuplja predstavnike sva tri javna emitera, Dnevni avaz saznaje da se čeka i formiranje nove vlasti, koja će takvu odluku i odobriti.

Naime, iako u formalnopravnom smislu novi model ne mora prolaziti parlamentarnu ili proceduru u drugim državnim institucijama, uspostavljanje vlasti čeka se zbog toga što se tada očekuje i nova garnitura direktora elektroprivreda. Potvrdio je to Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT-a.

"Moramo čekati formiranje nove vlasti, jer oni imenuju direktore elektroprivreda s kojima treba potpisati ugovore. Nama treba podrška, jer, nažalost, živimo u državi gdje svatko gleda svoje osobne i sitne interese. Telekomi nisu zadovoljni činjenicom da prikupljaju RTV pristojbu, izgleda da je njima malo što inkasiraju nekoliko milijuna po tom osnovu. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje kod predstavnika elektroprivreda, naravno, uz pomoć aktualne politike koja imenuje odgovorne ljude na te funkcije. Zato nam treba pomoć politike, znamo da politika određuje sve u ovoj državi", poručuje Bakarević.

Upitan strahuje li da bi zbog čekanja na formiranje vlasti i imenovanje novih čelnika poduzeća, s obzirom na to da ugovori s telekomima istječu u travnju, mogli doći u situaciju da nitko ne prikuplja RTV pristojbu, Bakarević kaže da o takvom vakuumu ne razmišlja.

"Zakonska osnova se mora naći. Ne razmišljam o tome da može doći do gubitka prihoda javnih servisa, jer onda će to biti odgovor politike da nisu za to da imaju javne servise", zaključuje Bakarević.

Osim ugovora s javnim poduzećima, javni servisi još imaju mogućnost naplaćivati pristojbu putem vlastitih inkaso službi, ali to u ovome momentu nije moguće provesti.

"Model vlastitih inkaso službi je izuzetno skup, zahtijeva angažiranje ogromnog broja ljudi, a ishod je neizvjestan", kaže Bakarević.

Kopirati
Drag cursor here to close