33 žrtve

Tužna kolona stigla u Sarajevo

Nekoliko tisuća građana okupilo se danas u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH kako bi ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 12:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamion sa posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida u Srebrenici stigao je ispred zgrade Predsjedništva BiH odakle će biti ispraćene na vječni smiraj u Potočare gdje će biti ukopani 11. srpnja.

Nekoliko tisuća građana okupilo se danas u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH kako bi ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida.

Na odavanju počasti žrtvama genocida, između ostalih, prisutni su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i mnogi drugi.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prisustvovao je danas u Sarajevu ispraćaju posmrtnih ostataka.

''Mada ima žrtava koje su nađene i identificirane, sve ih je manje. Bio sam prisutan u Srebrenici kad je njih bilo 700 i više, a onda sve manje. Ali svaka pojedinačna žrtva zaslužuje naš respekt'', rekao je Inzko novinarima.  

Kaže da je danas posebno šokantno da najmlađa žrtva ima samo 16 godina. 

''Mislim da svako civilizirano društvo pamti ljude koji su umrli i to je vrlo važno. Inače, ako ih zaboravimo, onda kao da smo ih dva puta ubili. Ja mislim da je to i izraz civilizacije i ljudskosti svakog društva, da pamtimo i da ne zaboravljamo naše umrle'', rekao je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close